Invitasjon til spill? : en studie av forsøket med statlig stykkprisfinansiering av sykehustjenester (1991-93) - Furuholmen-Jenssen, Christine (1994)
«INVITASJON TIL SPILL? EN STUDIE AV FORSØKET MED STATLIG STYKKPRISFINANSIERING AV SYKEHUSTJENESTER 1991-93» Hva er stykkprisforsøket? Forsøket med stykkprisfinansiering av sykehustjenester ble iverksatt 01.01.1991 og avsluttet 31.12.93. Forsøket omhandlet to sykehus i henholdsvis Nordland- og Hordaland fylkeskommune. Stykkprisforsøket omfatter endring i sykehusenes finansieringsform. Sykehusenes inntekter gjennom en økonomisk ramme fra fylkeskommunene, erstattes av en modell der sykehusene som er med i forsøket, får sine inntekter delvis gjennom en ramme fra fylkeskommunen og delvis gjennom stykkprisrefusjoner fra staten. Formålet med forsøket har vært å prøve ut om en finansierings-modell som kombinerer ramme- og stykkprisfinansiering fører til økt produktivitet, samt skaffe tilveie kunnskap om sammenhengen mellom økonomiske insentiver og Produktivitet i sykehussektoren. Formålet med hovedoppgaven En omfattende resultatevaluering ble gjennomført med henblikk på produktivitetsutviklingen ved sykehusene som deltok i forsøket. I denne oppgaven fokuserer jeg på forhold som kan ha bidratt til at man ikke fikk de forventede produktivitetsøkningene. For å få kunnskap om hva som skjedde i forsøksperioden, foretar jeg en prosessevaluering hvor jeg analyserer handlingsforløpet og ser på beslutningene som fattes under veis. To forhold er sentrale i denne studien. For det første ser jeg på rammebetingelsene for forsøket, og vurderer om eventuelle endringer i dem er av en slik art at det får konsekvenser for gjennomføringen. For det andre ser jeg etter forekomsten av strategiske tilpasninger som motvirker forsøkets intensjoner om høyere produktivitet i somatiske sykehus. For å si noe om dette ser jeg på rammebetingelsene for forsøket, kjennetegn ved aktørene (preferanser) og aktørenes strategier. Oppgaven fokuserer på mulige forekomster av strategisk tilpasning fra fylkeskommuner og sykehus for å fremme egne interesser på tvers av statens. Jeg ser om vi kan forvente en produktivitetsøkning ved sykehusene hvis sykehus og ...