Regime effectiveness in international fisheries management : the case of the Northwest Atlantic Fisheries Organization - Dørum, Kjell Kr. (1998)
"Regime Effectiveness in International Fisheries Management: The Case of the Northwest Atlantic Fisheries Organization" Sammendrag Oppgaven er et case-studie av Den Nordvestatlantiske Fiskeriorganisasjonen (NAFO) i perioden 1979-1995. Dette regimet, som er ansvarlig for forvaltningen av fiskeressursene utenfor 200-milsgrensen i Nordvestatlanteren, har i alle disse årene vært konfrontert med et kollektivt dilemma: På grunn av prinsippet om "havets frihet", er fiskeressursene utenfor 200-milsgrensen - dvs. på det åpne hav - å betrakte som felles eiendom. Ettersom det er rasjonelt for den enkelte fisker å fiske så mye som han kan, mens han kan, fører denne "friheten" ofte til at ressursene blir overbeskattet, noe som ikke kan betraktes som rasjonelt - hverken for alle fiskere sett under ett eller for den enkelte fisker på lengre sikt. Formålet med oppgaven har derfor vært å: 1. Vurdere i hvilken grad NAFO, sett i lys av dette kollektive dilemmaet, har klart å få til en rasjonell og bærekraftig forvaltning av fiskeressursene utenfor 200-milsgrensen i det aktuelle tidsrommet - m.a.o. vurdere "effektiviteten" til dette regimet. 2. Prøve å finne faktorer som har påvirket denne "effektiviteten", og eventuelt finne ut på hvilken måte de har gjort det. Fokus har vært på forvaltningen av torsk i sektorene 3M og 3NO av konvensjonsområdet. Torsk fordi dette er det viktigste kommersielle fiskeslaget i Nordvestatlanteren, og sektorene 3M og 3NO fordi det først og fremst er i disse forvaltningsområdene at det befinner seg store fiskebestander utenfor 200-milsgrensen. Effektiviteten har blitt vurdert utfra tre forskjellige indikatorer som representerer hvert sitt "nivå": 1. I hvilken grad fiskeri-reguleringene er i tråd med hva som er vitenskapelig anbefalt; 2. I hvilken grad regimets medlemmer overholder sine kvoter, 3. Hvordan bestandene utvikler seg i løpet av det aktuelle tidsrom. For å forklare de resultatene man kom fram til i henhold til de tre indikatorene, har jeg tatt utgangspunkt i regime-litteraturen, og da først og ...