Sau og jerv i Snøhetta : iverksettingen av en forvaltningspolitikk : en studie av forholdet mellom lokalsamfunn og storsamfunn innenfor miljø/naturforvaltning - Tøndevold, John Bøe (1997)
SAU OG JERV I SNØHETTA. IVERKSETTINGEN AV EN FORVALTNINGSPOLITIKK. En studie av forholdet mellom lokalsamfunn og storsamfunn innenfor miljø/naturforvaltning Bakgrunnen for oppgaven er forvaltningen av ulike utmarksressurser i norske fjellområder og de motsetningene som ofte oppstår mellom lokale interesser og storsamfunnets ønsker om hvordan disse ressursene skal forvaltes. Temaet for oppgaven er forvaltningen av en jervstamme i Snøhetta-området i perioden 1978- 1994. Geografisk har jeg avgrenset oppgaven til å omhandle én kommune, Lesja. Problemstillingene i oppgaven er: 1) Hvordan har forholdet mellom lokale aktører og sentrale forvaltnings- og forskningsinstitusjoner vært i perioden 1978 til 1994? 2) Hvilke faktorer har påvirket dette forholdet? I tillegg har jeg en kort vurdering av sannsynligheten for en vellykket måloppnåelse. Teoretisk har jeg tatt utgangspunkt i iverksettingsteori. Jeg har forsøkt å kombinere de to teoretiske hovedtilnærmingene til iverksetting, den prosessorienterte og den beslutningsorienterte. Siden mitt formål har vært å vurdere en prosess, har utgangspunktet for min tilnærming ligget nærmest opp til det prossesorienterte perspektivet. Jeg har dessuten benyttet meg av de to modellenene som Van Meter og Van Horn la fram i 1975. Deres modell om hvordan hvilken grad av endring og grad av enighet/uenighet en iverksetting innebærer, har jeg benyttet til å vurdere utfallet av jervforvaltningen. Fra den andre modellen har jeg brukt de ulike variablene til å beskrive de faktorene jeg mener er av interesse for å beskrive forholdet mellom de to lokale aktørene og de sentrale organene innenfor jervforvaltningen. Jerven ble fredet i Sør-Norge i 1973 for å forhindre at den ble utryddet i landsdelen. Foruten dette fredningsvedtaket inneholder, viltloven, konvensjonen vern av ville europeiske planter og dyr viktige, Landsplanen for forvaltning av bjørn, jerv, ulv og gaupe og Stortingsmelding nr 27. 1991-92 (roviltmeIdinga) viktige premisser for gjennomføringen av forvaItningsarbeidet. Mot slutten ...