Stat, fylkeskommune og sykehus på samme lag? : en studie av aktivitetsbasert sykehusfinansiering - Næs, Ingebjørg (1996)
STAT, FYLKESKOMMUNE OG SYKEHUS PÅ SAMME LAG? EN STUDIE AV AKTIVITETSBASERT SYKEHUSFINANSIERING Oppgaven handler om hvordan staten setter sin politikk ut i livet og om hvordan politikken virker. Jeg fokuserer på ett av styringsmidlene staten benytter når den iverksetter sin politikk, penger, og gjør det med referanse til en type politikk, sykehuspolitikk. Jeg tar for meg ett av de økonomiske styringsmidler staten benytter for å møte etterspørselen etter sykehustjenester, - tildeling av øremerkede tilskudd basert på aktivitet. Siktemålet er å undersøke om aktivitetsrettede finansieringsordninger virker som intendert og hvorfor de eventuelt ikke gjør det. Formålet med studien er å utvikle kunnskap om hvorledes slike ordninger virker og hvilket potensial de har som styringsmiddel for staten. To forsøksordninger benyttes som eksempler for å nærme meg et svar på problemstillingen: Forsøket med delvis statlig stykkprisfinansiering av sykehusene i Hordaland og Nordland i 1991 og 1992 og den statlige toppfinansiering av somatiske sykehus i 1993. Jeg gjennomgår forholdet mellom stat og kommuner blant annet med hensyn til de virkemidler staten rår over for å styre kommunene og presenterer en modell som viser hvordan den som mottar et tilskudd kan tilpasse seg ved prioritering mellom en "subsidiert" tjeneste og øvrige tjenester som skal ivaretas. Det teoretiske utgangspunkt er rasjonell beslutningsteori. De tre hovedaktørenes handlinger (stat, fylkeskommuner og sykehus) drøftes i lys av antakelser om at ulike interesser og spill mellom aktørene gjorde at ordningenes resultater ble som de ble. I den forbindelse redegjør jeg for rasjonalitetsbegrepet og viser ulike varianter av spillmodeller som kan belyse det som skjedde i stykkprisforsøket og toppfinansieringsordningen. Oppgaven konsentreres om sammenhengen mellom den "uavhengige" variabel tiltak og den "avhengige" variabel effekt. Jeg etterstreber derfor innsikt i hvilke mekanismer som bestemmer sammenhengen mellom de to fenomenene. En av grunnene til at jeg benytter en ...