Kommunens rolle i Russland : en studie av rammebetingelsene for lokal autonomi - Jacobsen, Birgit (1994)
"KOMMUNENS ROLLE I RUSSLAND. EN STUDIE AV RAMMEBETINGELSENE FOR LOKAL AUTONOMI" Temaet for denne oppgaven er kommunens rolle i Russland. Formålet er å studere i hvilken grad russiske kommuner har fått en mer selvstendig rolle som følge av formelle og strukturelle endringer i perioden 1990-1993. Problemstillingen er som følger; I hvilken grad har formelle og strukturelle endringer styrket kommunens reelle grunnlag for å fatte selvstendige beslutninger, og dermed styrket lokal autonomi? Jeg har ønsket å belyse generelle utviklingstrekk, men brukt Pinega-kommunen i Arkhangelsk fylke i Nordvest-Russland som "illustrasjons-case". Tre dimensjoner skal belyse problemstillingen; 1) regionenes plass i statsstrukturen; 2) lokalt politisk styringssystem; og 3) lokal økonomisk handlefrihet. Overføring av beslutningsmyndighet til lokalt nivå har i utgangspunktet ikke vært en bevisst russisk statlig politikk, men oppløsningen av Sovjetunionen og nedbyggingen av stats- og partiapparatet har skapt et behov for at det etableres nye styringsstrukturer på alle nivå. Kommunene hadde en underordnet posisjon i den sovjetiske statsstrukturen. Omstillingen fra plan til marked gjennom privatisering av statlige og kommunale foretak fører til at funksjoner i praksis desentraliseres, (eller overlates), til kommunale myndigheter. Jeg stiller spørsmål om kommunene har fått en mer selvstendig funksjon når det gjelder å skaffe seg egne inntekter, eller om gamle overføringsstrukturer fremdeles legger bånd på handlefriheten. Det har funnet sted formelle endringer som har lagt nye rammer for kommunenes virksomhet. En kommunelov ble etablert juli 1991. Kommunens rolle som institusjonelt beslutningsnivå i det tidligere Sovjetunionen, (sovjetkommunen), var beskjeden. Styringsorganer som eksisterte under kommunistpartiets (SUKPs) ledelse er blitt erstattet med organer som adskiller seg substansielt fra de gamle, både med hensyn til oppgaver og besetning. Jeg stiller spørsmål om styringsorganene er blitt tillagt en mer selvstendig funksjon, eller om ...