Russisk oljetransport gjennom Barentshavet : En tilfellestudie av den norske responsen - Aasen, Kari (2010)
Oppgaven er en tilfellestudie av den norske responsen på økningen av russisk oljetransport gjennom Barentshavet. Oljetransporten fra Nordvest-Russland tok seg plutselig dramatisk opp i 2002, noe som kom svært overraskende på norske myndigheter. Hensikten med oppgaven har derfor vært å kartlegge den norske responsen, for å finne ut hva som har preget den. På bakgrunn av kjennetegnene ved responsen har jeg deretter forsøkt å sannsynliggjøre hvilke oppfatninger av Russland som vært dominerende. Jeg har brukt Robert Jervis’ (1976) bok om oppfatninger i internasjonal politikk og Graham T. Allisons (1969) rasjonalitetsmodeller som teoretisk rammeverk. Slik har jeg også begrunnet å skille mellom en enhetlig og en pluralistisk oppfatning av Russland, og en enhetlig og en pluralistisk respons fra norsk side. Jeg har kommet frem til at den norske responsen har vært både enhetlig og pluralistisk, men mest pluralistisk. Dette sannsynliggjør til en viss grad at norske aktører kan ha hatt en pluralistisk oppfatning av Russland, men andre forhold kan også ha gjort seg gjeldende.