Vertikalfordeling og -atferd hos Periphylla periphylla i Lurefjorden - Lind, Mathilde Juel (2008)
Sammendrag Denne studien undersøker atferdsmønstre til Periphylla periphylla i Lurefjorden med fokus på maneter i nedre del av vannsøylen. Plassering av ekkolodd på fjordbunnen gjorde det mulig å studere svømmemønster, svømmehastigheter og størrelse av enkeltindivider i dypet. Innsamling av biologiske og akustiske data foregikk i Lurefjorden i oktober 2006, i tillegg ble det benyttet resultater fra akustiske målinger vinteren 2007. Store tettheter av P. periphylla har tidligere gjort det vanskelig å tråle i Lurefjorden grunnet faren for å sprenge trålnett. Derfor ble det i denne studien brukt en trål med en Multisampler cod-end, som gir mulighet til å åpne og lukke nett i utvalgte dyp og i bestemte tidsintervall. Det ble gjennomført tråling både dag (11 trålprøver) og natt (9 trålprøver). WP-2 håvtrekk ble brukt for å undersøke tilbudet av mesozooplankton. Det ble tatt to serier i fem utvalgte dybdeintervall om dagen. Hydrografiske data ble samlet inn med CTD. Et 38 kHz ekkolodd ble plassert på bunnen på 270 m dyp med en 800 m kabel for tilførsel av strøm fra land, samtidig som signaler ble sendt via kabelen til en PC plassert på land. De akustiske dataene fra høsten 2006 var preget av mye elektrisk støy. Derfor ble det også benyttet data fra et påfølgende forskningsprosjekt der et ekkolodd var plassert på samme lokalitet fra januar til april 2007 og der dataene var preget av langt mindre støy. Potensiell føde bestod av Calanus sp., Paraeuchaeta norvegica, ostracoder, chaetognater, mindre calanoide copepoder og krill (Meganyctiphanes norvegica). Det var store mengder mesozooplankton i alle dyp med unntak av 0 til 50 m. Størst mengde var det fra 100 til 200 m, der det var store konsentrasjoner av Calanus sp. og også en del ostracoder. I tillegg ble det fanget krill med trålen i øvre 20 m om natten og på rundt 100 m om dagen. Temperaturen var høyest i overflaten med et maksimum på 13, 5 °C ved 15 m. Under termoklinen ved 50 m var temperaturen relativt konstant fra 6 til 7 °C. Både temperatur og føde er antatt å ...