Krise eller kontinuitet. En undersøkelse av det arkeologiske materialet på Helgeland i overgangen mellom eldre og yngre jernalder. - Bjøru, Serine Hallgrimsdotter (2024)
I denne oppgaven har jeg undersøkt overgangen mellom eldre og yngre jernalder på Helgeland i Nordland og i hvilken grad materialet indikerer krisetid/nedgangstid og/eller maktkonsolidering. Jeg ser også på hvordan en potensiell klimaendring kan ha påvirket jordbruket. For å undersøke dette har jeg presentert materialet som punkt i et GIS (ArcGIS pro) i tillegg til at jeg har utført flere analyser på materialet i GIS. Analysene jeg har gjort er hot spot analyse, anselin local moran’s I og cokriging.