Samisk religion og natursyn i nordnorsk folketradisjon - Øverås, Marte Cecilie (2023)
Denne oppgaven er et religionsvitenskapelig bidrag til å forstå samisk religion i samtiden. Den bygger på tidligere empirisk forskning på både folkelig religiøsitet i Nord-Norge, og samisk ny-sjamanisme i Norge. Jeg har undersøkt hvilket natursyn som formidles av samiske aktører inn i norsk majoritetskultur, og ser på tre former for samisk religion: nyreligiøs, overlevert folketradisjon, og samisk religion som forskerkategori. Samisk religion som en forskerkategori er her forstått som gjenskaping av før-kristen samisk religion slik den antas å ha vært før kristen misjon på 1700-tallet. Materialet bygger på feltarbeid som ble utført på Sarahkkas-urfolksfestival sommeren 2022, samt publiserte intervjuer og selvbiografiske bøker av samiske kulturformidlere fra de siste årene. De samiske kulturformidlerne er delt inn i «politiske stemmer» som formidler sitt natursyn gjennom politisk aktivisme, og «kulturelle stemmer» som formidler sitt natursyn gjennom nyreligiøsitet (samisk ny-sjamanisme) og populærkultur. Felles for alle stemmene er at de forholder seg til samisk religion som en del av en etnisk samisk identitet. Fokus i oppgaven er hvordan disse samiske kulturformidlerne formidler «det samiske» synet på natur- og miljøvern. Jeg har undersøkt hvordan samisk natursyn blir presentert på ulike måter. I noen sammenhenger blir samisk naturforståelse assosiert med en form for hemmelig nedarvet kunnskap, andre ganger som en selvfølgelig del av hverdagen. Men uansett har naturen en egenverdi, både som en del av nordnorsk folketradisjon, og slik den blir re-tradisjonalisert i nyreligiøsiteten. Med et begrep tradisjon som minnekjeder har jeg vist hvordan fortellinger (narrativ) om naturen fungerer som kollektive minnekjeder ved siden av normativ, organisert religion. Den naturforståelsen som de samiske kulturformidlerne bringer inn i norsk majoritetskultur skaper et mangfoldig bilde av samisk religion som er preget av både nyreligiøsitet og nordnorske former for folketro. This thesis is a contribution to the study of ...