Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
Effekten av tre ulike konserveringsmetoder for bygg på fôropptak og melkekvalitet i økologisk landbruk ble testet i et fôringsforsøk med cross over design med tre perioder á en uke. Kyrne ble tildelt 6,0 kg TS (førstekalvskyr 5,0 kg TS) av enten tørket bygg (Arve), valset bygg ensilert med melasse,...
Main Authors: | , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Article in Journal/Newspaper |
Language: | English |
Published: |
Planteforsk
2005
|
Subjects: | |
Online Access: | https://orgprints.org/id/eprint/6421/ |
_version_ | 1829306876999761920 |
---|---|
author | Adler, Steffen.A. Randby, Åshild.T. |
author2 | Haugland, Espen |
author_facet | Adler, Steffen.A. Randby, Åshild.T. |
author_sort | Adler, Steffen.A. |
collection | Organic Eprints (Danish Research Centre for Organic Farming, DARCOF) |
description | Effekten av tre ulike konserveringsmetoder for bygg på fôropptak og melkekvalitet i økologisk landbruk ble testet i et fôringsforsøk med cross over design med tre perioder á en uke. Kyrne ble tildelt 6,0 kg TS (førstekalvskyr 5,0 kg TS) av enten tørket bygg (Arve), valset bygg ensilert med melasse, eller valset bygg ensilert med syrer. I tillegg til bygg ble kyrne tildelt grassurfôr ad libitum og en mineral/vitamin-blanding. Forsøket ble gjennomført i Bodø i mars 2004. Alle de tre metodene konserverte bygget godt. Konserveringsmetoden hadde ingen innvirkning på det totale fôropptaket. Kyrne var i sen laktasjon og melkeproduksjonen var lav, men det var ingen forskjell i ytelse mellom konserveringsmetodene for bygg. Innholdet av råprotein var lavt i grassurfôret og derfor også i den totale fôrrasjonen. Dette resulterte i ekstremt lavt innhold av ammonium i vomma. Når kyrne fikk bygg ensilert med syrer hadde de et noe lavere proteininnhold i melka enn når de fikk tørka eller melasseensilert bygg. Bare én av 12 prøver av kveldsmelk fra kyr som fikk bygg ensilert med melasse hadde redusert sensorisk kvalitet. Følgelig ble, i motsetning til tidligere forsøk, ingen negative effekter av ensilert bygg på sensorisk melkekvalitet observert. |
format | Article in Journal/Newspaper |
genre | Bodø Bodø |
genre_facet | Bodø Bodø |
geographic | Arve Bodø Valset |
geographic_facet | Arve Bodø Valset |
id | ftorgprints:oai:orgprints.org:6421 |
institution | Open Polar |
language | English |
long_lat | ENVELOPE(-22.183,-22.183,73.700,73.700) ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280) ENVELOPE(8.517,8.517,62.767,62.767) |
op_collection_id | ftorgprints |
op_relation | /id/eprint/6421/1/GKe_9_115H_Adler.pdf Adler, Steffen.A. and Randby, Åshild.T. (2005) Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6. [Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk Effect of barley preservation method on milk quality in organic farming.] Grønn kunnskap e, 9 (115H), pp. 1-6. |
publishDate | 2005 |
publisher | Planteforsk |
record_format | openpolar |
spelling | ftorgprints:oai:orgprints.org:6421 2025-04-13T14:16:53+00:00 Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 Adler, Steffen.A. Randby, Åshild.T. Haugland, Espen 2005-09 application/pdf https://orgprints.org/id/eprint/6421/ en eng Planteforsk /id/eprint/6421/1/GKe_9_115H_Adler.pdf Adler, Steffen.A. and Randby, Åshild.T. (2005) Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6. [Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk Effect of barley preservation method on milk quality in organic farming.] Grønn kunnskap e, 9 (115H), pp. 1-6. Crop health quality protection Feeding and growth Journal paper NonPeerReviewed 2005 ftorgprints 2025-03-20T07:25:15Z Effekten av tre ulike konserveringsmetoder for bygg på fôropptak og melkekvalitet i økologisk landbruk ble testet i et fôringsforsøk med cross over design med tre perioder á en uke. Kyrne ble tildelt 6,0 kg TS (førstekalvskyr 5,0 kg TS) av enten tørket bygg (Arve), valset bygg ensilert med melasse, eller valset bygg ensilert med syrer. I tillegg til bygg ble kyrne tildelt grassurfôr ad libitum og en mineral/vitamin-blanding. Forsøket ble gjennomført i Bodø i mars 2004. Alle de tre metodene konserverte bygget godt. Konserveringsmetoden hadde ingen innvirkning på det totale fôropptaket. Kyrne var i sen laktasjon og melkeproduksjonen var lav, men det var ingen forskjell i ytelse mellom konserveringsmetodene for bygg. Innholdet av råprotein var lavt i grassurfôret og derfor også i den totale fôrrasjonen. Dette resulterte i ekstremt lavt innhold av ammonium i vomma. Når kyrne fikk bygg ensilert med syrer hadde de et noe lavere proteininnhold i melka enn når de fikk tørka eller melasseensilert bygg. Bare én av 12 prøver av kveldsmelk fra kyr som fikk bygg ensilert med melasse hadde redusert sensorisk kvalitet. Følgelig ble, i motsetning til tidligere forsøk, ingen negative effekter av ensilert bygg på sensorisk melkekvalitet observert. Article in Journal/Newspaper Bodø Bodø Organic Eprints (Danish Research Centre for Organic Farming, DARCOF) Arve ENVELOPE(-22.183,-22.183,73.700,73.700) Bodø ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280) Valset ENVELOPE(8.517,8.517,62.767,62.767) |
spellingShingle | Crop health quality protection Feeding and growth Adler, Steffen.A. Randby, Åshild.T. Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 |
title | Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 |
title_full | Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 |
title_fullStr | Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 |
title_full_unstemmed | Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 |
title_short | Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 |
title_sort | adler, s. & å.s. randby. 2005. effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. grønn kunnskap e 9(115h):1-6 |
topic | Crop health quality protection Feeding and growth |
topic_facet | Crop health quality protection Feeding and growth |
url | https://orgprints.org/id/eprint/6421/ |