Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6

Effekten av tre ulike konserveringsmetoder for bygg på fôropptak og melkekvalitet i økologisk landbruk ble testet i et fôringsforsøk med cross over design med tre perioder á en uke. Kyrne ble tildelt 6,0 kg TS (førstekalvskyr 5,0 kg TS) av enten tørket bygg (Arve), valset bygg ensilert med melasse,...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Adler, Steffen.A., Randby, Åshild.T.
Other Authors: Haugland, Espen
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:English
Published: Planteforsk 2005
Subjects:
Online Access:https://orgprints.org/id/eprint/6421/
id ftorgprints:oai:orgprints.org:6421
record_format openpolar
spelling ftorgprints:oai:orgprints.org:6421 2023-05-15T15:45:25+02:00 Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6 Adler, Steffen.A. Randby, Åshild.T. Haugland, Espen 2005-09 application/pdf https://orgprints.org/id/eprint/6421/ en eng Planteforsk /id/eprint/6421/1/GKe_9_115H_Adler.pdf Adler, Steffen.A. and Randby, Åshild.T. (2005) Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6. [Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk Effect of barley preservation method on milk quality in organic farming.] Grønn kunnskap e, 9 (115H), pp. 1-6. Crop health quality protection Feeding and growth Journal paper NonPeerReviewed 2005 ftorgprints 2022-12-11T06:51:51Z Effekten av tre ulike konserveringsmetoder for bygg på fôropptak og melkekvalitet i økologisk landbruk ble testet i et fôringsforsøk med cross over design med tre perioder á en uke. Kyrne ble tildelt 6,0 kg TS (førstekalvskyr 5,0 kg TS) av enten tørket bygg (Arve), valset bygg ensilert med melasse, eller valset bygg ensilert med syrer. I tillegg til bygg ble kyrne tildelt grassurfôr ad libitum og en mineral/vitamin-blanding. Forsøket ble gjennomført i Bodø i mars 2004. Alle de tre metodene konserverte bygget godt. Konserveringsmetoden hadde ingen innvirkning på det totale fôropptaket. Kyrne var i sen laktasjon og melkeproduksjonen var lav, men det var ingen forskjell i ytelse mellom konserveringsmetodene for bygg. Innholdet av råprotein var lavt i grassurfôret og derfor også i den totale fôrrasjonen. Dette resulterte i ekstremt lavt innhold av ammonium i vomma. Når kyrne fikk bygg ensilert med syrer hadde de et noe lavere proteininnhold i melka enn når de fikk tørka eller melasseensilert bygg. Bare én av 12 prøver av kveldsmelk fra kyr som fikk bygg ensilert med melasse hadde redusert sensorisk kvalitet. Følgelig ble, i motsetning til tidligere forsøk, ingen negative effekter av ensilert bygg på sensorisk melkekvalitet observert. Article in Journal/Newspaper Bodø Bodø Organic Eprints (Danish Research Centre for Organic Farming, DARCOF) Arve ENVELOPE(-22.183,-22.183,73.700,73.700) Bodø ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280) Valset ENVELOPE(8.517,8.517,62.767,62.767)
institution Open Polar
collection Organic Eprints (Danish Research Centre for Organic Farming, DARCOF)
op_collection_id ftorgprints
language English
topic Crop health
quality
protection
Feeding and growth
spellingShingle Crop health
quality
protection
Feeding and growth
Adler, Steffen.A.
Randby, Åshild.T.
Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
topic_facet Crop health
quality
protection
Feeding and growth
description Effekten av tre ulike konserveringsmetoder for bygg på fôropptak og melkekvalitet i økologisk landbruk ble testet i et fôringsforsøk med cross over design med tre perioder á en uke. Kyrne ble tildelt 6,0 kg TS (førstekalvskyr 5,0 kg TS) av enten tørket bygg (Arve), valset bygg ensilert med melasse, eller valset bygg ensilert med syrer. I tillegg til bygg ble kyrne tildelt grassurfôr ad libitum og en mineral/vitamin-blanding. Forsøket ble gjennomført i Bodø i mars 2004. Alle de tre metodene konserverte bygget godt. Konserveringsmetoden hadde ingen innvirkning på det totale fôropptaket. Kyrne var i sen laktasjon og melkeproduksjonen var lav, men det var ingen forskjell i ytelse mellom konserveringsmetodene for bygg. Innholdet av råprotein var lavt i grassurfôret og derfor også i den totale fôrrasjonen. Dette resulterte i ekstremt lavt innhold av ammonium i vomma. Når kyrne fikk bygg ensilert med syrer hadde de et noe lavere proteininnhold i melka enn når de fikk tørka eller melasseensilert bygg. Bare én av 12 prøver av kveldsmelk fra kyr som fikk bygg ensilert med melasse hadde redusert sensorisk kvalitet. Følgelig ble, i motsetning til tidligere forsøk, ingen negative effekter av ensilert bygg på sensorisk melkekvalitet observert.
author2 Haugland, Espen
format Article in Journal/Newspaper
author Adler, Steffen.A.
Randby, Åshild.T.
author_facet Adler, Steffen.A.
Randby, Åshild.T.
author_sort Adler, Steffen.A.
title Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
title_short Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
title_full Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
title_fullStr Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
title_full_unstemmed Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6
title_sort adler, s. & å.s. randby. 2005. effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. grønn kunnskap e 9(115h):1-6
publisher Planteforsk
publishDate 2005
url https://orgprints.org/id/eprint/6421/
long_lat ENVELOPE(-22.183,-22.183,73.700,73.700)
ENVELOPE(14.405,14.405,67.280,67.280)
ENVELOPE(8.517,8.517,62.767,62.767)
geographic Arve
Bodø
Valset
geographic_facet Arve
Bodø
Valset
genre Bodø
Bodø
genre_facet Bodø
Bodø
op_relation /id/eprint/6421/1/GKe_9_115H_Adler.pdf
Adler, Steffen.A. and Randby, Åshild.T. (2005) Adler, S. & Å.S. Randby. 2005. Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk. Grønn kunnskap e 9(115H):1-6. [Effekt av ulike konserveringsmetoder for bygg på melkekvalitet i økologisk landbruk Effect of barley preservation method on milk quality in organic farming.] Grønn kunnskap e, 9 (115H), pp. 1-6.
_version_ 1766379786712645632