Ulike utviklingstrinn på surfôr til økologisk melkeproduksjon i Nord-Norge - Adler, Steffen A.; Randby, Åshild T. (2007)
Økologisk eng ble høstet (første slått) når timoteiaksene kunne kjennes i stengelen (S1) og når hele timoteiaks var synlig (S2) og ensilert i rundballer i Bodø i 2004. De to surfôrtypene ble sammenlignet i et kontinuerlig produksjonsforsøk med 32 melkekyr. Før kalving ble dyrene delt inn i 2 grupper med en årlig kraftfôrtildeling tilsvarende henholdsvis 40% (H) og 10% (L) i fôrrasjonen (regnet på energibasis). Første slått ved utviklingstrinn 1 ga lavere avlinger enn ved utviklingstrinn 2 (217 vs. 466 kg TS/daa). Ved bruk av S1 kunne kraftfôrmengden reduseres med over 3 kg TS per dag uten å redusere melkeytelsen nevneverdig sammenlikna med S2 og høy kraftfôrmengde, og samtidig økte proteininnholdet. I den grad reduserte engavlinger ikke er en begrensende faktor på gården anbefales høsting av økologisk gras-kløvereng ved første slått når timoteiaksene kan kjennes i stengelen.