Szkolny polonista jako „nowy humanista”. Projektowanie edukacji akademickiej przyszłych nauczycieli - Latoch-Zielińska, Małgorzata (Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk, 2024)
WprowadzenieEdukacja nauczycielska to jedno z najważniejszych zadań szkoły wyższej , choć często bagatelizowane, a nawet niedoceniane, na co zwrócił uwagę Allen T. Pearson, pisząc, że:kształcenie nauczycieli okazuje się zawieszone pomiędzy oczekiwaniami przedstawicieli zawodu, któremu służy, i instytucji, do których jest przydzielone. Sprawy, które sami nauczyciele uważają za ważne dla kształcenia nauczycieli, nie budzą zwykle większego zainteresowania uniwersytetów, do których kształcenie n.