Neverbalna komunikacija političara na primjeru Donalda Trumpa - Mustapić, Lovro (Poslovno veleučilište Zagreb., 2020)
Komunikacija se dijeli na neverbalnu i verbalnu komunikaciju. Neverbalna komunikacija u današnjem vremenu otkriva puno više nego verbalna komunikacija. Pokreti tijela, mimike, ton i visina glasa pomažu nam da shvatimo puno više od izgovorenih riječi. Neverbalnu komunikaciju koristimo kad želimo naglasiti verbalnu poruku, izraziti stav prema osobi s kojom komuniciramo ili nam nekada služi kao zamjena za verbalnu poruku. Tema ovog rada je neverbalna komunikacija Donalda Trumpa. Na početku ćemo objasniti vrste neverbalne komunikacije općenito, zatim ćemo prijeći na životni put Donalda Trumpa da bismo završili proučavanjem konkretnog neverbalnog komuniciranja Donalda Trumpa. Analiza je pokazala da je Trump jedna posebna osobnost, u jednu ruku enigma, nepročitana knjiga. Donald Trump je pojava sam po sebi te kad uđe u prostoriju sve oči i uši su uprte u njega. Njegovu osobnost, osim samog karaktera, čini njegovo djelovanje preko društvenih mreža te sami susreti s predstavnicima drugih zemalja. Upravo su susreti s predstavnicima drugih zemalja prilika gdje Donlad Trump ističe svoju dominantost. To najbolje pokazuje susret s Kim Jong Unom gdje prije samog čina rukovanja Donald Trump prvi pruža ruku dok korača prema Kim Jong Unu. Na taj je način Donald Trump pokazao inicijativu, snagu i sveukupni alfa ton. Trump je zatim ispružio svoju lijevu ruku i uhvatio Kimovu desnu nadlakticu. Ovaj potez pokazuje dominaciju Trumpa i prikazuje Trumpa kao snažnijeg. Kroz ovaj rad pokazat ćemo kako neverbalna komunikacija Donalda Trumpa prikazuje kao dominantnu osobu koja je na čelu jedne od najutjecajnijih zemalja na svijetu, unatoč tome što u neverbalnom komuniciranju ponekad odaje dojam smiješne osobe. Communication is separated in two categories, verbal and nonverbal. Nonverbal communication in today’s world reveals more than verbal comunication. Body launguage, mimics, colore and hight of our voice are the aspects of nonverbal communication that are helping us to realise more than just the words that are spoken. Nonverbal ...