NOVINARSTVO VS. FAKE NEWS - NOVE TEHNIKE MANIPULACIJA - Bulić, Nika (Poslovno veleučilište Zagreb., 2019)
Pristup potpunim i transparentnim informacijama je od iznimne važnosti za društvo svake države. Novinari su važna spona u informiranju javnosti pri čemu se očekuje da se pridržavaju profesionalnih etičkih načela, s naglaskom na istinitost informacija. No, činjenica je da se u medijima sve više pojavljuju lažne vijesti, što je i predmet ovog rada. Pojavu takozvanih fake news - nove tehnike manipulacije koja se pojavila zadnjih godina u medijima će se pokušati približiti kroz povijesni presjek, primjere, razmišljanja stručnjaka i rezultate nekih provedenih istraživanja. Mediji su nekada bili pouzdan izvor informacija, no pojavom lažnih vijesti i dezinformacija sami sebi urušavaju reputaciju. Pojava društvenih mreža, koje su posebno pogodan medij za brzo širenje dezinformacija, pridonose tome da se pojam „fake news“ počeo smatrati ozbiljnom ugrozom za društvo i demokraciju na globalnoj razini. Dezinformacije potkopavaju povjerenje građana u demokraciju i demokratske institucije te pridonosi polarizaciji javnih pogleda i miješa se u procese donošenja odluka, što su više nego opravdani razlozi za hitne i oštre odluke u suzbijanju širenja dezinformacija u medijima. Postavši svjesni ozbiljnosti situacije, države i razne organizacije donose strateške planove i odluke za borbu protiv širenja dezinformacija. Pojam „fake news“ je popularizirao američki predsjednik Donald Trump tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine o čemu je napravljena cijela studija i istraživanje koje prikazuje statističke podatke o lažnim vijestima te ponašanju glasača, odnosno gledatelja koji su pratili izbore putem medija. Zaključuje se kako postoje dvije vrste lažnih vijesti. Jedne su plasirane i proširene bez loših i manipulativnih namjera jer su ih proširili ljudi ne znajući da su te informacije neistinite, ali svejedno u njih vjeruju. Druga vrsta su dezinformacije koje se koristi namjerno, a često i organizirano kako bi se pokušalo zbuniti ili manipulirati ljudima. Obje vrste širenja informacija predstavljaju problem za društvo, no ...