Razina tjelesne aktivnosti djece vrtićke dobi - Momčilović, Ana (Sveučilište u Zagrebu. Učiteljski fakultet., 2024)
Istraživanje je imalo za cilj prikupiti podatke o uključenosti djece u dodatne programe tjelesnog vježbanja, kao i ispitati hoće li postotak djece koja se bave sportom biti veći kod roditelja koji su također aktivni u sportu. Prema većini definicija tjelesna aktivnost obuhvaća one pokrete tijela koji uključuju skeletne mišiće i zahtijevaju određenu potrošnju energije. Ona ima ključnu ulogu ne samo u pravilnom rastu i razvoju, nego i u psihofizičkom razvoju djece vrtićke dobi te njihovom općem zdravlju. Roditelji imaju izuzetno važnu ulogu i odgovornost u poticanju tjelesne aktivnosti kod djece te njihovom uključivanja u neku vrstu tjelesnog vježbanja. Oni djeluju kao potpora, ali su i važni faktori u pokretanju bavljenja tjelesnim vježbanjem. Brojna istraživanja ukazuju na to da će djeca roditelja koji se bave tjelesnim vježbanjem, vjerojatno i sami prepoznati važnost tjelesnog vježbanja, te će nastaviti s tim aktivnostima i u kasnijoj životnoj dobi. Istraživanje je provedeno putem online ankete kao metode prikupljanja podataka. Ista je bila dobrovoljna i anonimna te je sadržavala 16 pitanja. Obuhvaćala je 125 sudionika, od kojih je 98 posto bilo ženskog spola. Sudionici su bili roditelji djece vrtićke dobi koja su uključena u vrtićki program. Vrtićka dob podrazumijeva uzrast djece od tri do sedam godina. Dobiveni podaci u ovom istraživanju impliciraju kako se više od polovine djece vrtićke dobi ne bavi dodatnim tjelesnim vježbanjem u vrtiću ili izvan njega. Također, rezultati pokazuju kako je postotak djece koja se bave sportom veći kod roditelja koji su također aktivni u sportu. The study aimed to gather data on children's participation in additional physical exercise programs, as well as to examine whether the percentage of children engaged in sports would be higher among parents who are also active in sports. According to most definitions, physical activity encompasses body movements involving skeletal muscles and requiring energy expenditure. It plays a crucial role not only in proper growth and ...