Životne navike roditelja i uključenost djece u kineziološke aktivnosti - Marsenić, Monika (Sveučilište u Zagrebu. Učiteljski fakultet., 2023)
Cilj je ovog diplomskog rada ispitati utječu li životne navike roditelja na uključenost djece rane i predškolske dobi u kineziološke aktivnosti. Nadalje, ispitalo se bave li se roditelji kineziološkim aktivnostima, bave li se njihova djeca kineziološkim aktivnostima, potiču li djecu na uključenost u kineziološke aktivnosti bez obzira bave li se roditelji istima ili ne te provode li neke oblike kinezioloških aktivnosti zajedno s djecom i koliko često. Za razvoj djece rane i predškolske dobi nužna je uključenost u razne oblike kinezioloških aktivnosti. Kineziološkim aktivnostima razvijaju se motorička znanja i vještine, zdrave navike, pozitivna slika o sebi, empatija, želja za sudjelovanjem i timskim radom te se smanjuje rizik od pretilosti, bolesti krvnih žila, tlaka, agresivnog ponašanja i stresa. Rezultati ovog rada pokazali su da svi roditelji smatraju kineziološku aktivnost važnom za cjeloviti razvoj djece rane i predškolske dobi. Također, roditelji koji se i sami bave kineziološkim aktivnostima više potiču djecu na bavljenjem te su njihova djeca više uključena bilo u organizirane ili u neorganizirane kineziološke aktivnosti. The aim of this thesis is to examine whether the lifestyle habits of parents influence the involvement of early and preschool children in kinesiology activities. Furthermore, it was examined whether parents engage in kinesiology activities, whether their children engage in kinesiology activities, whether they encourage children to be involved in kinesiology activities regardless of whether parents engage in them or not, and whether they carry out some forms of kinesiology activities together with children and how often. For the development of children of early and preschool age, involvement in various forms of kinesiology activities is necessary. Kinesiology activities develop motor knowledge and skills, healthy habits, positive self-image, empathy, desire for participation and teamwork, and reduce the risk of obesity, blood vessel disease, pressure, aggressive behavior and stress. The ...