Bavljenje sportom i uspjeh u školi - Hunček, Andrea (Sveučilište u Zagrebu. Učiteljski fakultet., 2020)
Suvremeni način života dovodi do mnogih mentalnih i fizičkih poteškoća u razvoju djeteta. Ovaj rad se bazira na prikazivanju različitih utjecaja sporta na djecu trećih i četvrtih razreda osnovne škole te njihov uspjeh u školi. Ispitano je 53 učenika trećih razreda te 44 učenika četvrtih razreda. Ispitivalo se sljedeće: vrsta sporta kojom se učenici bave, način biranja određenog sporta, zadovoljstvo treningom, razvoj socijalnih vještina, mišljenje o poboljšanju vlastite koncentracije te uspjesi tjelesne i zdravstvene kulture i općeniti. Učenici trećih i četvrtih razreda su uz roditeljevu suglasnost anonimno ispunjavali anketu. Rezultati pokazuju kako se većina bavi nogometom, košarkom i rukometom te da su sami birali iste. Prilikom bavljenja sportom učenici su ostvarili i veći broj prijatelja. Također, učenici su zadovoljni treninzima te smatraju kako im se koncentracija nakon treninga poboljšava. Samim time rezultati su pokazali vrlo dobre i odlične školske uspjehe. Dakle sport pridonosi zdravijem razvoju djeteta i ostvarivanju njegovog cjelokupnog zadovoljstva. Die moderne Lebensweise führt zu vielen geistigen und körperlichen Schwierigkeiten bei der Entwicklung eines Kindes. Diese Arbeit basiert auf der Darstellung der unterschiedlichen Auswirkungen des Sports auf Grundschulkinder der dritten und vierten Klasse und ihre Schulleistungen. 53 Drittklässler und 44 Viertklässler werden untersucht. Folgendes werden untersucht: die Art des Sports, wie sie einen bestimmten Sport auswählen, die Zufriedenheit mit dem Training, die Entwicklung sozialer Fähigkeiten, die Meinung zur Verbesserung ihrer Konzentration sowie der Erfolg der Körper- und Gesundheitskultur und allgemein. Dritt- und Viertklässler füllten die Umfrage anonym mit Zustimmung der Eltern aus. Die Ergebnisse zeigen, dass die meisten von ihnen Fußball, Basketball und Handball spielen und dass sie sie selbst ausgewählt haben. Beim Sport haben die Schüler mehr Freunde gefunden. Außerdem sind die Schüler mit dem Training zufrieden und glauben, dass sich ...