Procjena dnevne pospanosti u bolesnika s opstrukcijskom apnejom tijekom spavanja i njihovih bračnih partnera - Vučemilović Šimunović, Ivana (Sveučilište u Splitu. Medicinski fakultet., 2013)
Cilj: Cilj ovog istraživanja je usporedba procjene prekomjerne dnevne pospanosti između bolesnika s dijagnosticiranom OSA i njihovih partnera. Materijal i metode: U našem istraživanju sudjelovao je 31 ispitanik, od čega 26 muškaraca i 5 žena, prosječne životne dobi 51 godinu. Ispitanici su anketirani u splitskom Centru za medicinu spavanja prilikom cjelonoćne polisomnografije. Bolesnici su prije snimanja ispunili Epworthovu ljestvicu pospanosti (Prilog 1) kojom su subjektivno procijenili razinu prekomjerne dnevne pospanosti. Istovremeno dok su ispitanici boravili na polisomnografskom ispitivanju, telefonskim putem anketirani su njihovi partneri koji su odgovorili na ista pitanja iz Epworthove ljestvice pospanosti kojom su partneri procijenili prekomjernu pospanost bolesnika. Rezultati: Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je prosječna vrijednost prekomjerne dnevne pospanosti određene Epworthovom ljestvicom za ispitanike koji imaju OSA iznosila 10,61±4,80. Procjena prekomjerne dnevne pospanosti ispitanika od strane partnera pokazala je da partneri procjenjuju prekomjernu dnevnu pospanost ispitanika većom od njih samih (13,16±3,96 vs 10,61±4,80). Većina bolesnika s OSA imala je prekomjernu dnevnu pospanost kad se usporede rezultati Epworthove ljestvice bolesnika s OSA i njihovih partnera. Istraživanje je pokazalo da prekomjerna dnevna pospanost procijenjena od strane samih ispitanika najbolje korelira sa najnižom snimljenom saturacijom kisika u krvi (r=-0,36; p<0,047). Zaključak: Istraživanje je pokazalo da partneri ispitanika koji boluju od opstrukcijske apneje tijekom spavanja procjenjuju pospanost ispitanika većom nego oni sami. Procjena prekomjerne dnevne pospanosti bolje kolerira sa najnižom zabilježenom saturacijom kisika u krvi tijekom cjelonoćne polisomnografije nego sa AHI indeksom. Obzirom da je OSA dio širokog spektra poremećaja disanja tijekom spavanja koji dovodi do prekomjerne dnevne pospanosti, ovo istraživanje ukazuje na bitnu ulogu partnera u otkrivanju i postavljanju dijagnoze OSA. ...