VALJANOST I POUZDANOST MOBILNIH APLIKACIJA ZA MJERENJE BRZINE SERVISA U TENISU - Masnjak, Fran (Sveučilište u Zagrebu. Kineziološki fakultet., 2023)
Na tržištu mobilnih aplikacija postoji više aplikacija za koje se tvrdi da mogu točno izmjeriti brzinu servisa u tenisu. Tvrdnje o valjanosti i pouzdanosti u postocima daju sami izdavači te nisu provjerene istraživačkim pristupom, već samo s nekoliko videozapisa usporedbe mjerenja s radarom. Cilj ovoga rada jest utvrditi valjanost mjernih instrumenata te ispitati koliko dobro mjerni instrument mjeri brzinu servisa uspoređivanjem rezultata s rezultatima mjerenja dobivenih radarom. Uzorak ispitanika je namjeran i sastoji se od tenisača i tenisačica koji se natječu na teniskim turnirima Hrvatskog teniskog saveza. Istraživanje ukupno obuhvaća 20 ispitanika u dobi od 19 do 25 godina. Uzorak varijabli sastoji se od: brzine loptice dobivene pomoću aplikacije i brzine loptice dobivene radarom Stalker ATSII. Za mjerenje brzine loptice aplikacijom upotrebljava se postupak mjerenja i položaj mjernog instrumenta kako je opisano u uputama aplikacije, a mjerenje očitava mjeritelj. Za mjerenje brzine radarom Stalker ATSII upotrebljavat će se postavke koje su opisane u uputama te će mjeritelj ručno zabilježiti na papir svako mjerenje. Prednosti mjernog instrumenta u obliku mobilne aplikacije u trenažnom procesu jesu pristupačna cijena, raširenost te jednostavnost korištenja. Praktična primjenjivost navedenog istraživanja ogleda se u primjeni aplikacije prilikom trenažnog procesa kao pomoćnog sredstva u cilju optimalnog planiranja i programiranja treninga. There are several mobile applications in the mobile application market claiming precise serve speed measurement in tennis. Most of those applications lack information regarding the validity and reliability of their measurements, thereby making them unreliable tools. A few applications, on the other hand, provide error ranges in percentages, but there is limited research validation of these percentage-based claims, with only a few videos comparing radar measurements with comparison videos presented by publishers. The primary objective of this study is to assess the validity ...