Dugoročna sportska priprema u sportskom plesu - Jeličić, Michelle (Sveučilište u Zagrebu. Kineziološki fakultet., 2022)
Ples estetska konvencionalna kineziološka aktivnost, acikličkog tipa kretanja od pamtivijeka upražnjavana kao način komunikacije, odraz kulture, način postizanja zdravlja. Ples je kineziološki fenomen koji čini spoj sporta i umjetnosti . Godišnji plan i program u sportskom plesu bazira se na trociklusnoj periodizaciji, tri makrociklusa što ga čini jednim od složenijih sustava rada. Nužno je izgraditi proporcionalnu longitudinalnu mišićnu masu, a istovremeno zadržati nizak postotak potkožnog masnog tkiva. Periode je nužno precizno razraditi s obzirom na kompleksnost postizanja forme i kalendar natjecanja. U radu je opisan povijesni plesni razvoj, pojava plesnih natjecanja te osnivanje plesne federacije World Dance Sport Federation čije se ime mijenjalo kroz povijest. U lijepoj našoj djeluje Hrvatski sportski plesni savez (HSPS) kao član WDSF-a. Glavni dio rada i sami cilj rada je prikazati načine provođenja plana i programa u svrhu postizanja rezultatske uspješnosti. Plesovi imaju zajednička obilježja, elemente tehnike, no specifični su podrijetlom, nastankom i prezentacijom stoga iako ih dijelimo u standardne i latinsko-američke i unutar ove podjele se razlikuju. Tehnički elementi preduvjet su za pravilno izvođenje plesnih figura, a tehniku smatramo bazom plesnog treninga. Opisani su primjeri provođenja plesnih treninga te neke od metodskih vježbi. Kretanje je nužna čovjekova potreba , a u plesu se pokreću svi dijelovi tijela pa je ova aktivnost pogodna za održavanje zdravlja svim populacijama. Dobrobiti plesa su mnogobrojne, predstavlja relaksaciju kroz zabavu uz glazbu, smanjuje osjećaj boli, povećava mišićnu masu i snagu, reducira potkožno masno tkivo, poboljšava kardiovaskularni i respiratorni sustav. Plesom poboljšavamo motoriku te se kreativno izražavamo. Plesna koreografija plesaču i treneru omogućava da znanjem i umijećem koreografiraju emocije i ispričaju priče pokretom, vođeni glazbom. Rad možemo podijeliti na tri dijela. Prvi dio koji govori općenito o plesu i njegovom razvoju, drugi dio koji se ...