Povezanost statusa veze i karakteristika spavanja odraslih osoba - Bosančić, Karmen (Sveučilište u Zagrebu. Hrvatski studiji. ODSJEK ZA PSIHOLOGIJU., 2019)
Sažetak Cilj ovog istraživanja bio je istražiti razlike u karakteristikama spavanja i kvaliteti spavanja kod ljudi koji dijele mjesto spavanja s partnerom i onih koji spavaju sami. Također, provjerena je i prediktivna vrijednost bioloških, sociodemografskih i psihosocijalnih faktora za subjektivnu kvalitetu spavanja. U istraživanju je sudjelovalo 449 sudionika, većinom žena (79%), prosječne dobi 32 godine i 4 mjeseca (SD = 11.37). Sveukupno, 225 sudionika je navelo da najčešće dijeli krevet s partnerom, a njih 176 je navelo da spavaju sami. Online upitnik sadržavao je opća sociodemografska pitanja, pitanja o uobičajenim obrascima spavanja radnim danima i vikendom, dodatnom dnevnom spavanju, procjenu potrebnog vremena spavanja, subjektivna kvaliteta spavanja te, za one koji su u odnosu, Skala procjene kvalitete veze. Rezultati T-testa pokazali su značajne razlike u nekim karakteristikama spavanja među sudionicima koji dijele mjesto spavanja s partnerom i onima koji spavaju sami. Sudionici koji dijele krevet s partnerom imaju kraće vrijeme uspavljivanja (p = .005), ranije odlaske na spavanje i buđenja radnim danom (p = .000), manje dodatno spavaju radnim danom (p = .000), idu spavati ranije, ranije se bude i kraće spavaju vikendom (p = .000) te procjenjuju idealno trajanje spavanja kraćim (p = .027). Hijerarhijskom regresijskom analizom utvrđeno je da kod sudionika koji su u vezi, neovisno o dijeljenju mjesta spavanja s partnerom, biološki, sociodemografski i psihosocijalni faktori značajno objašnjavaju 10% varijance subjektivne kvalitete spavanja (p = .004), pri čemu psihosocijalni faktori imaju ključnu ulogu. Dakle, spavanje s partnerom može se smatrati zaštitnim faktorom za zdravije karakteristike spavanja, a bolja kvaliteta veze i bolji osjećaj zdravlja može značajno doprinijeti boljoj subjektivnoj kvaliteti spavanja. Abstract The aim of this study was to examine the differences in sleep quality (SQ) and sleep patterns between adults who slept with their partners and those who slept alone. In addition, we ...