Turistička potrošnja i ekonomski učinci turizma na primjeru Republike Hrvatske - Jakopec, Mateo (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2023)
Turizam, kao važna gospodarska grana, ima izravne, neizravne i inducirane utjecaje na lokalno gospodarstvo koji često mogu biti uvelike različiti među pojedinim zemljama. Navedene razlike su, prije svega, povezane sa strukturom turističkog sektora te sa povezanošću turističkih aktivnosti s lokalnim gospodarstvom. Ekonomski razvoj Hrvatske izrazito je ovisan o turizmu i turističkim kretanjima tijekom godine na što ukazuju podaci o dolascima i noćenju turista, kretanju zaposlenosti i turističke potrošnje i u konačnici, udjelu turizma u ukupnom BDP-u zemlje. Udio turizma u ukupnom BDP-u Hrvatske iznosio je tijekom prošle godine visokih 19%, što je svrstalo RH na sami vrh liste turističkih zemalja u Europskoj uniji prema udjel turizma u ukupnom BDP-u zemlje. Tijekom pandemije COVID-19 turistička kretanja i prihodi od turizma smanjeni su, što je utjecalo i na usporavanje gospodarskog razvoja zemlje. Međutim, već 2022. godine sektor turizma naglo se oporavio, a turistička kretanja dosegla su razinu iz rekordne 2019. godine. U prosjeku, turisti sve više financijskih sredstava izdvajaju za putovanje i turističke aktivnosti povezane sa putovanjem. Navedeno povećanje izdataka izrazito je vidljivo tijekom posljednjih desetak godina kada su izdaci porasli za visokih 100%. Međutim, ovako velika ovisnost RH o turizmu ima negativan utjecaj na razvoj ostalih industrijskih grana i gospodarskih sektora zbog čega ekonomski razvoj Hrvatske zaostaje za većinom europskih zemalja.