Utjecaj Instagrama na namjere putovanja milenijalaca - Domić, Gabriela (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2020)
Proces planiranja putovanja znatno se promijenio tijekom posljednjih desetak godina. Potrošači su prije najčešće putovali turističkim agencijama, no danas mladi planiraju putovanja sami i uz pomoć informacija putem interneta. Sami pretražuju i planiraju putovanja koje su prethodno radile turističke agencije. Internet je također proširio znanje o različitim destinacijama i na taj način unaprijedio njihove mogućnosti putovanja. Osobitu ulogu u tome odigrale su društvene mreže s posebnim naglaskom na Instagram. Stoga je svrha ovog rada pružiti sveobuhvatno istraživanje o utjecajima i intenzitetu korištenja Instagrama u odabiru putovanja mladih osoba. Provedeno je empirijsko istraživanje anketiranjem milenijalaca, kojim je utvrđeno da milenijalci inspiraciju za putovanja pronalaze na Instagramu. Premda je Instagram učestalo korištena društvena mreža među ispitanicima, utvrđeno je da se ne koristi jednako kroz sve faze putovanja. Najviše se koristi tijekom samog putovanja za objavljivanje doživljaja destinacije, a upravo su vizualni aspekti poput fotografija i videozapisa oni koji doprinose donošenju odluka o putovanju.