Značaj i uloga Instagrama u turizmu - Brenčun, Antonia (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2018)
Procvatom i sve većom dostupnošću interneta, globalizacijom i digitalizacijom, u svijetu razvile su se razne društvene mreže. Jedna od deset najkorištenijih je i Instagram. Izreka kaže „jedna slika vrijedi više nego tisuću riječi“, ta izreka trebala bi biti misao vodilja svim marketinškim odjelima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu koji žele svoje proizvode i usluge približiti ciljanoj skupini. Pomoću ove društvene mreže, kojoj su glavni sadržaji fotografije i video zapisi, to je omogućeno. Millennials, generacija rođena od ranih 1980-ih godina do ranih 2000-ih godina, različitih društvenih skupina najčešći su korisnici Instagrama. Ova generacija mijenja način putovanja. Često putuju u slobodno vrijeme, bez agencija, u vlastitom aranžmanu. Iz navedenih razloga turistički marketing se mijenja, seli se na društvene mreže. Dionici u turističkoj ponudi, ali i sami turisti, atraktivnim multimedijalnim sadržajima stvaraju svijest o određenoj destinaciji, a tu svijest proširuju po cijelom svijetu zahvaljujući društvenoj mreži Instagram, koju dnevno koristi više od 500 milijuna ljudi.