Igra kod djece s poremećajem autističnog spektra - Gjerek, Lucija (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2019)
Igra je važan dio djetetovog odrastanja i temeljni dio djetetovog razvoja. Pozitivno utječe na djetetov socio-emocionalni i kognitivni razvoj. Kod djece s poremećajem iz autističnog spektra (PAS) igra se ne odvija jednako kao kod djece tipičnog razvoja. Javljaju se brojne poteškoće tijekom igre, a neke od njih su stereotipna i repetitivna ponašanja, odsutnost simboličke igre, nemogućnost razumijevanja emocija ili gesta, agresivno ponašanje te stres. Odsutnost simboličke igre vrlo je česta kod djece s PAS-om što može unazaditi djetetov razvoj. Simbolička igra kod djece pozitivno utječe na kognitivni razvoj, jezični razvoj i interakciju s drugom djecom. Bez obzira na to što je igra kod djece s PAS-om otežana, jednako je važna kao i za djecu tipičnog razvoja. Zbog toga se kao rana intervencija sve češće koristi terapija igrom koja na pristupačan, zabavan i ugodan način pokušava potaknuti dijete na komunikaciju, pridruživanje u igri ili iniciranje igre. Postoje različite vrste terapije igrom, a neke od njih su ABA terapija, floortime terapija i terapija igrom usmjerena na dijete. Istraživanja pokazuju različite rezultate o efikasnosti pojedinih terapija. Djeca s PAS-om se teže prilagođavaju igri s vršnjacima, ali i sami teško iniciraju igru, no uz stručne djelatnike, poticajnu okolinu i odgovarajuće sadržaje mogu stvoriti pozitivan odnos prema igri. Play is an important part of child upbringing and the main part of child development. It has a positive effect on a child's social-emotional and cognitive development. In children with autism spectrum disorder (ASD) play does not develop like in children with typical development. Many difficulties appear during play, such as stereotypical and repetitive behavior, absence of symbolic play, inability to understand emotions or gestures, agressive behavior, stress. The absence of symbolic play is very common in children with ASD, which can regress child development. Symbolic play in children affects cognitive development, language development and interaction with other ...