Obilježja igre i interesa djece predškolske dobi - Peša, Ana (Sveučilište u Zagrebu. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet., 2018)
Gotovo svako dijete tijekom ranog razvoja najviše vremena provede igrajući se. Igra za dijete predstavlja fizičku i emocionalnu zabavu i zadovoljstvo. Mnogi istraživači naglašavaju da se djeca upravo kroz igru razvijaju na socijalnom, kognitivnom i emocionalnom aspektu. Kada im fizički rast i razvoj dosegne stupanj da sami mogu uzimati predmete i manipulirati njima, djeca se počinju aktivno igrati s različitim objektima iz svoje okoline. Prema Piagetu, postoje 4 faze kognitivnog razvoja od kojih djeca najviše vremena provedu u predoperacijskoj fazi koja traje od 2. do 7.godine života u kojoj se razvija simboličko mišljenje; faza u kojoj objekti i riječi predstavljaju određena značenja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi obilježja interesa (raspon i intenzitet) i slobodne igre (sadržaj - vrsta igre: funkcionalna i simbolička uporaba predmeta te učestalost uporabe ponuđenih predmeta kao i stupanj uključivanja drugih u igru) djece predškolske dobi urednog kognitivnog razvoja. Procjena se odvijala u sklopu zadatka „ Slobodna igra“ Modula 2, ADOS-2- Opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma (ADOS-2; Lord i sur., 2012). Ovaj zadatak proveo se na uzorku od 20ero djece urednoga razvoja u dobi od 3 do 3,5 godine. Osmišljen je protokol za označavanje obilježja interesa i igre te se cijeli postupak bilježio videokamerom radi točnijeg kodiranja uz prethodno odobrenu suglasnost roditelja. Rezultati su pokazali da su djeca najviše zaokupljena funkcionalnom igrom, a za gotovo upola manje simboličkom te da najviše upotrebljavaju funkcionalne igračke za koje pokazuju i intenzivan interes. Prosječno su se igrali sa 8 igrački, a u ovom istraživanju samo je 7 djece uključilo ispitivača u igru. Almost every child during the early development spends most of its time playing. Game represents physical and emotional joy and satisfaction for the child. Many reseraches highlight that children develop in social, cognitive and emotional aspect right through the game. At the time their physical growth and maturation reach the ...