Uloga i značaj komunikacijskih ploča na javnim površinama - Merćep, Marina (Sveučilište u Zagrebu. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet., 2024)
Potpomognuta komunikacija (PK) uključuje niz pomagala i strategija koje olakšavaju komunikaciju osobama s komunikacijskim teškoćama (Hartzheim, 2017), a jedan od sustava potpomognute komunikacije su komunikacijske ploče. Osobama sa složenim komunikacijskim potrebama nazivaju se sve osobe koje su rođene s komunikacijskim teškoćama/nemogućnošću komunikacije na uobičajen način ili su te teškoće stekli kasnije tijekom života. Komunikacijske ploče na javnim površinama smatraju se jednom od prilagodbi okruženja te su, kao i obične komunikacijske ploče, niskotehnološko sredstvo potpomognute komunikacije, samo su postavljene na raznim javnim mjestima (parkovi, igrališta, čekaonice, dvorišta vrtića i škola i sl.). U ovom istraživanju cilj je bio provjeriti roditeljsko zadovoljstvo i informiranost vezano za komunikacijske ploče na javnim površinama te provjeriti postojanje razlika u zadovoljstvu i korištenju njima (od strane roditelja i od strane djece) s obzirom na to koriste li djeca inače neki sustav potpomognute komunikacije. U svrhu ovog istraživanja izrađen je anketni upitnik koji su roditelji elektronski ispunjavali. U istraživanju je sudjelovalo 213 ispitanika – roditelja djece sa složenim komunikacijskim potrebama. Rezultati su pokazali kako roditelji djece koja inače koriste neko od sredstava PK češće i sami koriste komunikacijske ploče na javnim površinama u interakciji s djetetom od onih roditelja čija djeca inače ne koriste PK, dok razlike u dječjem korištenju komunikacijskih ploča na javnim površinama s obzirom na to koriste li inače PK ili ne, nije bilo. Istraživanje je još pokazalo kako su roditelji zadovoljni izgledom komunikacijskih ploča na javnim površinama, ali nisu zadovoljni njihovim brojem niti njihovim „reklamiranjem“, odnosno informiranjem javnosti o njihovom postojanju. Alternative and augmentative communication (AAC) encompasses a range of tools and strategies that facilitate communication for individuals with communication difficulties (Hartzheim, 2017). One of augumentative and alternative ...