Jezična prilagodba slikovnice Dnevnik galeba Marka 1 - Perović, Ines (Sveučilište u Zagrebu. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet., 2023)
Jednostavan jezik koncept je i pojam koji je inicijalno oblikovan za osobe s intelektualnim teškoćama. Kako se razvijao tako se širila i njegova primjena na sve veći broj kliničkih skupina poput osoba s disleksijom i jezičnim poremećajima. Jednostavan jezik definira se kao najjednostavnija inačica jezika, točnije to su različite varijante standardnog jezika prilagođene na razini sadržaja i strukture teksta. Svrha oblikovanja ovog koncepta jest uključivanje osoba s teškoćama čitanja i razumijevanja pročitanog u društvo, uklanjanjem ili smanjenjem prepreka u dostupnosti informacija. Iako u Hrvatskoj ne postoji službeni dokument koji definira pojam jednostavnog jezika, primjena njegovih načela već se neko vrijeme provodi u obrazovnom sustavu za populaciju djece s jezičnim teškoćama i disleksijom. Primjena jednostavnog jezika je provedena i u svrhu ovog diplomskog rada. Za potrebe pisanja ovog rada, analizirana je slikovnica Dnevnik galeba Marka 1 i napravljena je predložena grafička i jezična prilagodba navedene slikovnice. Prilikom prilagodbe, korištene su opće smjernice jednostavnog jezika uz prilagodbu specifičnosti hrvatskog jezika na razini samog teksta. Osim toga, primijenjene su i smjernice za oblikovanje i organizaciju teksta, ali i sami grafički izgled slikovnice. Slikovnica Dnevnik galeba Marka 1 je osmišljena s idejom da postane dio osnovnoškolskog predmeta Priroda i društvo. Easy language is a concept that was initially designed for people with intellectual disabilities. Through its further development, its application expanded and its potential in application and work with people with dyslexia and language disorders was noticed. Easy language is defined as the simplest version of a language, precisely these are different variants of a standard language adapted in the level of content and structure. The purpose of shaping this concept is to include a person with difficulties in reading and reading comprehension society, removing or reducing obstacles in the availability of information. Although there ...