Procjena poremećaja glasa kod pjevača - Turtula, Ema (Sveučilište u Zagrebu. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet., 2022)
Pjevači su elitni vokalni profesionalci. Posjeduju izvanredne vokalne sposobnosti i više su osjetljivi na promjene u svojem glasu od osoba koje se ne bave pjevanjem. Minimalne ozljede glasa mogu imati golem negativan utjecaj na njihovu radnu sposobnost i kvalitetu života. U mnogočemu se razlikuju od opće populacije pa stručnjaci koji rade s njima trebaju dobro poznavati te specifičnosti. Zbog raznih čimbenika koji se vežu uz njihovo zanimanje, pjevači su rizična skupina za pojavu poremećaja glasa. Istraživanja su pronašla veću prevalenciju poremećaja glasa kod pjevača u odnosu na opću populaciju. Da bi se pružila odgovarajuća terapija poremećaja glasa, prvo je nužno napraviti temeljitu procjenu. Procjenu idealno provodi multidisciplinarni tim koji se u najužem opsegu sastoji od logopeda, otorinolaringologa (ORL stručnjaka) i profesora pjevanja. Logopedi ne provode specijalizirani trening za poboljšanje vještina pjevanja i umjetničke ekspresije, ali oni otkrivaju, analiziraju i modificiraju vokalna ponašanja koja mogu dovesti do poremećaja glasa kod pjevača. Tijekom procjene, logoped uzima anamnezu te provodi objektivne i subjektivne mjere glasa. Kako bi se dobila što potpunija slika o poremećaju glasa i njegovim posljedicama, potrebno je koristiti se različitim mjerama glasa. Objektivne mjere akustičke analize daju fizikalne karakteristike glasa. Subjektivne mjere obuhvaćaju samoprocjenu i perceptivnu procjenu. Tijekom samoprocjene, osoba ispunjava upitnik o posljedicama poremećaja glasa na vlastitu kvalitetu života. U perceptivnoj procjeni, logoped sluša glas osobe i opisuje njegove specifične karakteristike. Perceptivna procjena ključna je za interpretaciju objektivnih podataka o glasu. Trenutačno ne postoji jedna struka koja obuhvaća znanja iz poremećaja glasa, kao i tehnike pjevanja, habilitacije i rehabilitacije pjevačkog glasa. Stoga, stručnjaci koji žele raditi s pjevačima s poremećajima glasa trebaju sami tražiti načine dodatnog educiranja. Ciljevi ovog preglednog diplomskog rada bit će prikazati ...