Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse

SAMMENDRAGSammenhenger mellom kreftinsidens og konsum av egg og melk er studert i en prospektiv undersøkelse avca. 50 000 personer i alderen 30-69 år. Kostholdsdataene ble samlet inn i forbindelse med andre runde avhjerte- og karundersøkelsene som ble gjennomført av Statens helseundersøkelser i Finn...

Full description

Bibliographic Details
Published in:Norsk Epidemiologi
Main Authors: Albrektsen, Grethe, Heuch, Ivar, Jacobsen, Bjarne Koster, Kvåle, Gunnar
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:English
Published: Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association 2009
Subjects:
Online Access:http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/406
https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.406
id ftntnutrondhojs:oai:www.ntnu.no/ojs:article/406
record_format openpolar
spelling ftntnutrondhojs:oai:www.ntnu.no/ojs:article/406 2023-05-15T16:13:43+02:00 Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse Albrektsen, Grethe Heuch, Ivar Jacobsen, Bjarne Koster Kvåle, Gunnar 2009-10-26 application/pdf http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/406 https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.406 eng eng Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/406/382 Copyright (c) 2015 Norsk epidemiologi http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 CC-BY Norsk Epidemiologi; Vol 7, No 2 (1997): The National Health Screening Service and collaborators / Statens helseundersøkelser og samarbeidspartnere 0803-2491 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article 2009 ftntnutrondhojs https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.406 2017-08-09T19:52:50Z SAMMENDRAGSammenhenger mellom kreftinsidens og konsum av egg og melk er studert i en prospektiv undersøkelse avca. 50 000 personer i alderen 30-69 år. Kostholdsdataene ble samlet inn i forbindelse med andre runde avhjerte- og karundersøkelsene som ble gjennomført av Statens helseundersøkelser i Finnmark, Sogn ogFjordane og Oppland i perioden 1977-83. Gjennomsnittlig oppfølgingstid var 11,8 år. Omlag 2000 personerfikk en kreftdiagnose i løpet av oppfølgingsperioden. Insidensrate-ratioer er beregnet i en log-lineærPoissonregresjon basert på personår under risiko. Vi fant ingen sammenheng mellom total kreftinsidens ogkonsum av melk (glass pr. dag) eller egg (antall pr. uke), men for spesifikke krefttyper observerte vi enkelteassosiasjoner. Det arbeides nå med mer detaljerte analyser og med internasjonal publisering av resultatene.Albrektsen G, Heuch I, Jacobsen BK, Kvåle G. Is milk and egg consumption associated with cancerrisk? Preliminary results from a prospective study. Nor J Epidemiol 1997; 7 (2): 205-208.ENGLISH SUMMARYAssociations between cancer incidence and consumption of milk and eggs were examined in a prospectivestudy of about 50,000 persons aged 30-69 years. The mean follow-up period was 11.8 years. About 2000persons were diagnosed with cancer during follow-up. Incidence rate ratios were calculated in a log-linearPoisson regression model of person-years at risk. No relations were found between overall cancer incidenceand consumption of milk (glasses per day) or eggs (number per week), but some associations were observedfor specific sites. The analysis of the data is in progress and the results presented are preliminary. Article in Journal/Newspaper Finnmark Finnmark NTNU Open Access Journals (Norwegian University of Science and Technology) Sogn ENVELOPE(-21.133,-21.133,63.994,63.994) Oppland ENVELOPE(12.807,12.807,65.900,65.900) Norsk Epidemiologi 7 2
institution Open Polar
collection NTNU Open Access Journals (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondhojs
language English
description SAMMENDRAGSammenhenger mellom kreftinsidens og konsum av egg og melk er studert i en prospektiv undersøkelse avca. 50 000 personer i alderen 30-69 år. Kostholdsdataene ble samlet inn i forbindelse med andre runde avhjerte- og karundersøkelsene som ble gjennomført av Statens helseundersøkelser i Finnmark, Sogn ogFjordane og Oppland i perioden 1977-83. Gjennomsnittlig oppfølgingstid var 11,8 år. Omlag 2000 personerfikk en kreftdiagnose i løpet av oppfølgingsperioden. Insidensrate-ratioer er beregnet i en log-lineærPoissonregresjon basert på personår under risiko. Vi fant ingen sammenheng mellom total kreftinsidens ogkonsum av melk (glass pr. dag) eller egg (antall pr. uke), men for spesifikke krefttyper observerte vi enkelteassosiasjoner. Det arbeides nå med mer detaljerte analyser og med internasjonal publisering av resultatene.Albrektsen G, Heuch I, Jacobsen BK, Kvåle G. Is milk and egg consumption associated with cancerrisk? Preliminary results from a prospective study. Nor J Epidemiol 1997; 7 (2): 205-208.ENGLISH SUMMARYAssociations between cancer incidence and consumption of milk and eggs were examined in a prospectivestudy of about 50,000 persons aged 30-69 years. The mean follow-up period was 11.8 years. About 2000persons were diagnosed with cancer during follow-up. Incidence rate ratios were calculated in a log-linearPoisson regression model of person-years at risk. No relations were found between overall cancer incidenceand consumption of milk (glasses per day) or eggs (number per week), but some associations were observedfor specific sites. The analysis of the data is in progress and the results presented are preliminary.
format Article in Journal/Newspaper
author Albrektsen, Grethe
Heuch, Ivar
Jacobsen, Bjarne Koster
Kvåle, Gunnar
spellingShingle Albrektsen, Grethe
Heuch, Ivar
Jacobsen, Bjarne Koster
Kvåle, Gunnar
Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
author_facet Albrektsen, Grethe
Heuch, Ivar
Jacobsen, Bjarne Koster
Kvåle, Gunnar
author_sort Albrektsen, Grethe
title Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
title_short Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
title_full Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
title_fullStr Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
title_full_unstemmed Er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? Foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
title_sort er konsum av melk og egg assosiert med risiko for kreft? foreløpige resultater fra en prospektiv undersøkelse
publisher Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association
publishDate 2009
url http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/406
https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.406
long_lat ENVELOPE(-21.133,-21.133,63.994,63.994)
ENVELOPE(12.807,12.807,65.900,65.900)
geographic Sogn
Oppland
geographic_facet Sogn
Oppland
genre Finnmark
Finnmark
genre_facet Finnmark
Finnmark
op_source Norsk Epidemiologi; Vol 7, No 2 (1997): The National Health Screening Service and collaborators / Statens helseundersøkelser og samarbeidspartnere
0803-2491
op_relation http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/406/382
op_rights Copyright (c) 2015 Norsk epidemiologi
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
op_rightsnorm CC-BY
op_doi https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.406
container_title Norsk Epidemiologi
container_volume 7
container_issue 2
_version_ 1765999551822430208