Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?

SAMMENDRAGEt selvadministrert spørreskjema om utvalgte sider av det vanlige kostholdet er besvart av ca. 60 000 mennog kvinner i de tre første hjerte-karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland (1974-1988).Sammenligning av kostdata hos et utvalg av deltakerne som både besvarte spørresk...

Full description

Bibliographic Details
Published in:Norsk Epidemiologi
Main Authors: Løken, Elin Bjørge, Solvoll, Kari
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:English
Published: Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association 2009
Subjects:
Online Access:http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/401
https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.401
id ftntnutrondhojs:oai:www.ntnu.no/ojs:article/401
record_format openpolar
spelling ftntnutrondhojs:oai:www.ntnu.no/ojs:article/401 2023-05-15T16:13:36+02:00 Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom? Løken, Elin Bjørge Solvoll, Kari 2009-10-26 application/pdf http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/401 https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.401 eng eng Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/401/377 Copyright (c) 2015 Norsk epidemiologi http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 CC-BY Norsk Epidemiologi; Vol 7, No 2 (1997): The National Health Screening Service and collaborators / Statens helseundersøkelser og samarbeidspartnere 0803-2491 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer-reviewed Article 2009 ftntnutrondhojs https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.401 2017-08-09T19:52:22Z SAMMENDRAGEt selvadministrert spørreskjema om utvalgte sider av det vanlige kostholdet er besvart av ca. 60 000 mennog kvinner i de tre første hjerte-karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland (1974-1988).Sammenligning av kostdata hos et utvalg av deltakerne som både besvarte spørreskjemaet og et 24 timerskostintervju, har vist at spørreskjemaet ikke bare ga et brukbart bilde av forbruket av melk, brød,smør/margarin og kaffe, men også for beregnet inntak av energi, protein, fett og kalsium. Skjemaetinneholdt få spørsmål om friske plantematvarer og kan derfor ikke gi data for inntak av antioksidanter.Resultatene viste klare forskjeller i kostholdet mellom menn og kvinner og i forhold til bosted. Videreanalyser har vist statistisk signifikante sammenhenger mellom en eller flere kostkomponenter og risiko forulike typer kreft og lårhalsbrudd. Materialet omfatter en forholdsvis ung kohorte, og kan på sikt væreinteressant for studier av andre sykdommer eller dødsårsaker som antas å ha sammenheng med en ellerflere av de kostkomponentene som spørreskjemaet omfatter. Ved vurdering av resultatene er det viktig å tahensyn til at spørreskjemaet ikke omfattet det totale kostholdet.Løken EB, Solvoll K. Can dietary data from the cardiovascular disease studies in Finnmark,Sogn og Fjordane and Oppland be used to analyse risk for other diseases?Nor J Epidemiol ENGLISH SUMMARYA self-administered questionnaire covering selected aspects of the habitual diet was answered byapproximately 60 000 men and women who participated in the three first screenings of cardiovasculardisease risk factors in the counties of Finnmark, Sogn og Fjordane and Oppland (1974-1988). A subsampleof the subjects was in addition interviewed about their intake of foods and beverages on the day before thequestionnaire was handed out. It appeared that the questionnaire not only provided reasonable data onconsumption of milk, bread, butter/margarine and coffee, but also for calculated intake of energy, protein,fat and calcium. Since the dietary questionnaire had few questions on fresh produce it cannot provideestimates on antioxidants. The results showed clear differences in the diet of men and women and betweencounties. Further analyses have demonstrated statistically significant associations between one or more dietcomponents and risk of breast cancer, colon cancer or hip fracture. Most of the associations were dosedependent. The dietary data from the countywide screenings of cardiovascular disease risk factorscomprise a relatively young cohort and may in the future be used to analyse risk of other diseases ormortality that are associated with one or more of the dietary components included in the questionnaire.Results should be interpreted with care as the dietary questionnaire did not cover the entire diet.1997; 7 (2): 191-200. Article in Journal/Newspaper Finnmark Finnmark NTNU Open Access Journals (Norwegian University of Science and Technology) Sogn ENVELOPE(-21.133,-21.133,63.994,63.994) Oppland ENVELOPE(12.807,12.807,65.900,65.900) Solvoll ENVELOPE(15.640,15.640,68.163,68.163) Norsk Epidemiologi 7 2
institution Open Polar
collection NTNU Open Access Journals (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondhojs
language English
description SAMMENDRAGEt selvadministrert spørreskjema om utvalgte sider av det vanlige kostholdet er besvart av ca. 60 000 mennog kvinner i de tre første hjerte-karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland (1974-1988).Sammenligning av kostdata hos et utvalg av deltakerne som både besvarte spørreskjemaet og et 24 timerskostintervju, har vist at spørreskjemaet ikke bare ga et brukbart bilde av forbruket av melk, brød,smør/margarin og kaffe, men også for beregnet inntak av energi, protein, fett og kalsium. Skjemaetinneholdt få spørsmål om friske plantematvarer og kan derfor ikke gi data for inntak av antioksidanter.Resultatene viste klare forskjeller i kostholdet mellom menn og kvinner og i forhold til bosted. Videreanalyser har vist statistisk signifikante sammenhenger mellom en eller flere kostkomponenter og risiko forulike typer kreft og lårhalsbrudd. Materialet omfatter en forholdsvis ung kohorte, og kan på sikt væreinteressant for studier av andre sykdommer eller dødsårsaker som antas å ha sammenheng med en ellerflere av de kostkomponentene som spørreskjemaet omfatter. Ved vurdering av resultatene er det viktig å tahensyn til at spørreskjemaet ikke omfattet det totale kostholdet.Løken EB, Solvoll K. Can dietary data from the cardiovascular disease studies in Finnmark,Sogn og Fjordane and Oppland be used to analyse risk for other diseases?Nor J Epidemiol ENGLISH SUMMARYA self-administered questionnaire covering selected aspects of the habitual diet was answered byapproximately 60 000 men and women who participated in the three first screenings of cardiovasculardisease risk factors in the counties of Finnmark, Sogn og Fjordane and Oppland (1974-1988). A subsampleof the subjects was in addition interviewed about their intake of foods and beverages on the day before thequestionnaire was handed out. It appeared that the questionnaire not only provided reasonable data onconsumption of milk, bread, butter/margarine and coffee, but also for calculated intake of energy, protein,fat and calcium. Since the dietary questionnaire had few questions on fresh produce it cannot provideestimates on antioxidants. The results showed clear differences in the diet of men and women and betweencounties. Further analyses have demonstrated statistically significant associations between one or more dietcomponents and risk of breast cancer, colon cancer or hip fracture. Most of the associations were dosedependent. The dietary data from the countywide screenings of cardiovascular disease risk factorscomprise a relatively young cohort and may in the future be used to analyse risk of other diseases ormortality that are associated with one or more of the dietary components included in the questionnaire.Results should be interpreted with care as the dietary questionnaire did not cover the entire diet.1997; 7 (2): 191-200.
format Article in Journal/Newspaper
author Løken, Elin Bjørge
Solvoll, Kari
spellingShingle Løken, Elin Bjørge
Solvoll, Kari
Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
author_facet Løken, Elin Bjørge
Solvoll, Kari
author_sort Løken, Elin Bjørge
title Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
title_short Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
title_full Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
title_fullStr Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
title_full_unstemmed Kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
title_sort kan kostholdsdata fra hjerte- karundersøkelsene i finnmark, sogn og fjordane og oppland brukes i analyser av andre sykdommer enn hjerte-karsykdom?
publisher Norsk forening for epidemiologi - The Norwegian Epidemiological Association
publishDate 2009
url http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/401
https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.401
long_lat ENVELOPE(-21.133,-21.133,63.994,63.994)
ENVELOPE(12.807,12.807,65.900,65.900)
ENVELOPE(15.640,15.640,68.163,68.163)
geographic Sogn
Oppland
Solvoll
geographic_facet Sogn
Oppland
Solvoll
genre Finnmark
Finnmark
genre_facet Finnmark
Finnmark
op_source Norsk Epidemiologi; Vol 7, No 2 (1997): The National Health Screening Service and collaborators / Statens helseundersøkelser og samarbeidspartnere
0803-2491
op_relation http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/401/377
op_rights Copyright (c) 2015 Norsk epidemiologi
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
op_rightsnorm CC-BY
op_doi https://doi.org/10.5324/nje.v7i2.401
container_title Norsk Epidemiologi
container_volume 7
container_issue 2
_version_ 1765999385852772352