Rotete identifisering: kvensk og samisk tilhørighet i et flerkulturelt samfunn ved Porsangerfjorden - Stubberud, Elisabeth (Scandinavian University Press, 2024)
Denne teksten utforsker vilkårene historisk og i dag for kvensk og samisk tilhørighet. Hvilke historiske forhold har spilt inn for mulighetene for etnisk identifisering, og hva betyr disse forholdene for lokalt forankret tilhørighet og relasjoner i dag? Teksten utforsker det rotete i etnisiteten slik dette fremstår i og omkring bygda Pyssyjoki/Bissojohka/Børselv, hvor det kvenske, samiske og etter hvert også norske har viklet seg sammen over tid. This text explores the historical and contemporary conditions for Kven and Sámi belonging. What historical conditions have influenced the possibilities for ethnic identification, and what do these conditions mean for local belonging and relations today? The text explores the messiness of ethnicity as it manifests in and around the village Pyssyjoki/Bissojohka/Børselv, where Kven, Sámi, and eventually Norwegian identities have interwoven over time. publishedVersion