Summary: | Fiskeeksport har vært en viktig bidragsrytter til det norske økonomiske oppgangen fram mot 1700-tallet. Trondheim ble en del av den norske handelseksporten på 1600-tallet på grunn av byens beliggenhet i forhold til tømmer og kobber. Siden byen også er en kystby, ble Trondheim en aktiv del an den norske fiskeeksporten også. Bergen var stormakten i norsk fiskeeksport og var ikke fornøyd med at Trondheim ble en del av norsk eksporthandel. På tidlig 1600-tallet, etter 24 år med krangler og rettsaker med Bergen, fikk Trondheim enerett på fisken i Trøndelag og like fri tilgang på handel med Nord-Norge som Bergen hadde. Trondheim sto for første gang på egne bein og fri tilgang til den norske fiskeeksporten. Denne oppgaven vil første se på hvordan Trondheim ble en eksportby og hvordan konflikten mellom Bergen gjorde til at Trondheim fikk fri handel. Videre vil denne oppgaven se på fiskeeksporten fra Trondheim for å finne ut om den gjennomgikk en utvikling. Oppgavens hovedmål er å svare på fire spørsmål: hvor mange forskjellige fiskeprodukter ble eksportert fra Trondheim, hvor mye fisk ble eksportert fra Trondheim, hvor ble fisken eksportert til og hvilken utvikling hadde Trondheims fiskeeksport på 1600- og 1700-tallet. For å svare på disse spørsmålene, bruker oppgaven 29 transkriberte tollister som er tilgjengelig gjennom Tidvis. Fish exports have been an important contributor to the Norwegian economic upswing towards the 18th century. Trondheim became a part of Norwegian trade exports in the 17th century due to the city's location in relation to timber and copper. Since the city is also a coastal city, Trondheim became an active part of Norwegian fish exports as well. Bergen were the main city in Norway, when it came to fish exports. They did not like that Trondheim became a part of Norwegian trade export. In the early 17th century, after 24 years of arguments and court cases with Bergen, Trondheim god exclusive rights to the fish in Trøndelag and as free access to trade with Northern Norway as Bergen. Trondheim ...
|