Dimensjonering og optimalisering av bygningselementer i henhold til Eurokode - Drevland, Lene Aarvik; Skivik, Nora Johanne Førde; Nguyen, Thuy Thu Thi (NTNU, 2023)
Betong er et av verdens mest brukte byggematerial. Det er mye brukt i konstruksjoner ettersom den har lang levetid, og sammen med armering tåler den store trykk- og strekkrefter. Byggebransjen står for 40% av verdens klimagassutslipp, og derfor må det iverksettes tiltak for å redusere utslippene. Denne bacheloroppgaven tar for seg dimensjoneringen av syv ulike elementer i både betong og stål. Oppgaven tar utgangspunktet i leilighetskomplekset Kirkegata 7 i Mo i Rana, prosjektert av Consto Nord AS. Hensikten med oppgaven er å dimensjonere og optimalisere de ulike bæreelementene: søyler, bjelker, dekket og veggelement i henhold til Eurokode. I tillegg er det diskutert om det er en mulighet for reduksjon av materialer, spesielt betong. Alle elementene er dimensjonert i bruddgrensetilstand samt noen i bruksgrensetilstand. I bruddgrense er det kontrollert for skjær-, moment- og aksialkraftkapasitet, i tillegg til heft og forankring. I bruksgrensetilstand kontrolleres nedbøyning, kryp, svinn, riss og spenninger. Hulldekket er spennarmert og kontrolleres for andre krav enn vanlig slakkarmert element. Dimensjoneringen resulterte i at alle nye elementer var tilstrekkelig for å ta opp opptredende laster. Alle elementer kunne redusere betongvolum etter Eurokode 2, unntatt en betongbjelke med langt spenn. Den hadde for stor nedbøyning, men det kan iverksettes tiltak for at den skal være innenfor kravene. I diskusjonen er det gjort rede for valgene som ble tatt, og samspillet mellom teori og praksis. I tillegg ble det sett på hvor mye betong det kunne ha blitt spart basert på dimensjoneringen til oppgaven. Antagelser og valg av forenklinger som ble gjort under beregningen er konservative. Det ble konkludert at det var mulig å redusere betongvolumene. Fra originalt utslipp ble det dermed bespart 13.93% CO2. Det er derimot flere praktiske faktorer som må tas hensyn til. Concrete is one of the world's most used building materials. It is widely used in constructions as it has a long lifespan, and together with reinforcement it ...