Temporal evolution of under-ice meltwater layers and false bottoms and their impact on summer Arctic sea ice mass balance - Salganik, Evgenii; Katlein, Christian; Lange, Benjamin; Matero, Ilkka; Lei, Ruibo; Fong, Allison A.; Fons, Steven; Divine, Dmitry; Oggier, Marc; Castellani, Giulia; Bozzato, Deborah; Chamberlain, Emelia; et al. (Elementa: Science of the Anthropocene, 2023)
Nåtidens endringer av havisen i Polhavet medfører ikke bare tynnere is og redusert isutbredelse, men også endringer i utbredelsen av eldre, flerårig is. Gjennom de siste 20 årene har andelen med flerårig havis, havis som har eksistert lengre enn fra høst, vinter eller vår til en sommersesong, blitt stadig mindre i Arktis. Denne istypen har blitt erstattet av førsteårsis og enda yngre istyper. Disse endringene har trolig store konsekvenser for isveksten på vinteren og smelting på sommeren. Vår studie, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Elementa, er basert på et datasett innsamlet i det sentrale Polhavet under ekspedisjonen MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate). I løpet av sommeren 2019/2020 samlet vi metodisk inn observasjoner om smeltingen av havisen i Polhavet, spesielt fra andreårsis og førsteårsis. Studien viste at i løpet av sommeren, når isen smelter, samlet seg ferskt smeltevann fra overflaten i tynne lag (med tykkelse på noen titalls centimeter) straks under den tynneste isen. Dette medførte at denne tynnere isen smeltet 7-8 % langsommere enn tykkere is. Utbredelsen og arealet av disse vannlagene er begrenset av tykke skrugarder, som også kan danne såkalte opp-ned-vendte-dammer. Våre resultater tyder på at disse tynne vannlagene som dannes om sommeren, bidrar til langsommere issmelting. Fordi det blir mer tynnere førsteårsis i Arktis, bør disse prosessene i større rad tas i betraktning i klimamodellene. Temporal evolution of under-ice meltwater layers and false bottoms and their impact on summer Arctic sea ice mass balance publishedVersion