Quantifying false bottoms and under-ice meltwater layers beneath Arctic summer sea ice with fine-scale observations - Smith, Madison M.; von Albedyll, Louisa; Raphael, Ian A.; Lange, Benjamin; Matero, Ilkka; Salganik, Evgenii; Webster, Melinda; Granskog, Mats A.; Fong, Allison; Lei, Ruibo; Light, Bonnie (Elementa: Science of the Anthropocene, 2022)
Kartlegging av ferskvannslag og dannelse av falsk bunnis under sjøisen ved sommarsmelting i sentrale Polhavet Sjøisen i Polhavet er i rask endring. Den er blitt mye tynnere i løpet av de siste tiårene, havet og atmosfæren er i endring, og dette påvirker det marine økosystemet i Polhavet. Klimaprosesser i Arktis er følgelig viktige for hele planeten, og polare prosesser er viktige elementer i klimamodeller. Dette var motivasjonen for ekspedisjonen «Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate» (MOSAiC) i 2019-2020, og målsetningen var å samle inn data om atmosfære, havis, hav og det marine økosystem, og koblete prosesser gjennom et helt år i det sentrale Polhavet. Norsk polarinstitutt deltok i ekspedisjonen med flere forskere støttet av prosjektet HAVOC finansiert av Forskningsrådet. Under issmelting på sommeren samles ofte smeltevann fra is og snø i tynne lag under isen som påvirker koblingen mellom hav og is. Dette bidrar til isdannelse midt på sommeren når mesteparten av isen smelter. Falsk bunnis dannes når det kalde ferskvannet møter enda kaldere saltvann under isen og danner en såkalt «false bottoms» på grensesnittet mellom ferskvann og saltvann. Det er lite forstått om utbredelsen av slike ferskvannslag og hvordan de påvirker sjøisen på sommeren. Under MOSAiC ble det gjennomført kartlegging av disse vannlagene i drivisen, og man fant at de befant seg oftere under tynnere første års is. Dette kan ha påvirkning på blant annet smelting av isen og for is assosierte planter og dyr, særskilt om det skjer enda mer smelting. Disse prosesser må dermed bli bedre representert i klimamodeller slik at endringer i havisen kan bedre forutsies i fremtiden. Quantifying false bottoms and under-ice meltwater layers beneath Arctic summer sea ice with fine-scale observations During the Arctic melt season, relatively fresh meltwater layers can accumulate under sea ice as a result of snow and ice melt, far from terrestrial freshwater inputs. Such under-ice meltwater layers, sometimes referred to as ...