Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant
Sjømat tilbyr sunnere alternativer til kjøtt, noe som er en av grunnene til at forbrukeren etterspørselen etter ferske fiskeprodukter av høy kvalitet hadde økt. Atlantisk laks er en god kilde av omega-3 fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Den økte etterspørselen står overfor utfordringer p...
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Master Thesis |
Language: | English |
Published: |
NTNU
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/11250/3005917 |
id |
ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/3005917 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/3005917 2023-05-15T15:32:56+02:00 Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant Zahid, Sadoon Ali Rustad, Turid 2022 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/3005917 eng eng NTNU no.ntnu:inspera:110630667:64912745 https://hdl.handle.net/11250/3005917 Master thesis 2022 ftntnutrondheimi 2022-07-20T22:39:59Z Sjømat tilbyr sunnere alternativer til kjøtt, noe som er en av grunnene til at forbrukeren etterspørselen etter ferske fiskeprodukter av høy kvalitet hadde økt. Atlantisk laks er en god kilde av omega-3 fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Den økte etterspørselen står overfor utfordringer på grunn av biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse i fisken. Siden fisk er høyt lett bedervelig mat det er behov for nye og forbedrede konserveringsmetoder. Søknaden av modifisert atmosfærisk emballasje (MAP) og antioksidanter i kombinasjon er vist å være lovende når det gjelder å forhindre mikrobiell ødeleggelse og forsinke lipidoksidasjon, dermed forlenge holdbarheten til laks. Målet med denne oppgaven var å studere de kombinerte effektene av vakuum eller MAP emballasje med påføring av curcumin antioksidant for å forlenge holdbarhet på atlantisk laks. Curcumin antioksidantløsninger ble ekstrahert og evaluert for antioksidantaktivitet ved bruk av DPPH og ABTS analyser. Atlantisk laks ble brukt til å gjennomføre to lagringsforsøk, hver varer i 15 dager. I det første lagringsforsøket, vakuum, og vakuum i kombinasjon med curcuminløsninger mens i det andre eksperimentet, MAP (CO2:N2 60:40) og MAP i kombinasjon med curcuminløsning ble lagret ved 0°C inntil videre prøvetaking ble utført på dag 3, 8, 13 og 15. Drypptapet, fargen og mikrobiell vekst var parameterne som ble brukt å analysere kvalitetsendringene. Det totale lipidinnholdet ble bestemt, og primær- og sekundære oksidasjonsprodukter ble målt ved bruk av PV og TBARS. Drypptapet økte under lagring, og vakuumbehandlede prøver viste høyere drypp tap enn MAP-behandlede prøver. Både vakuum- og MAP-behandling og bruk av curcumin klarte ikke å forhindre mikrobiell ødeleggelse. Den mikrobielle veksten nådde det anbefalte forbruk etter 8 og 13 dagers lagring. Som curcumin løsninger hadde betydelig antioksidantaktivitet, ble PV i MAP med curcuminbehandlede prøver funnet å være lavere enn vakuumbehandlede prøver med lagringsdagene. TBARS-verdiene økte i alle prøvene med ... Master Thesis Atlantic salmon NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology) |
institution |
Open Polar |
collection |
NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology) |
op_collection_id |
ftntnutrondheimi |
language |
English |
description |
Sjømat tilbyr sunnere alternativer til kjøtt, noe som er en av grunnene til at forbrukeren etterspørselen etter ferske fiskeprodukter av høy kvalitet hadde økt. Atlantisk laks er en god kilde av omega-3 fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Den økte etterspørselen står overfor utfordringer på grunn av biokjemisk og mikrobiell ødeleggelse i fisken. Siden fisk er høyt lett bedervelig mat det er behov for nye og forbedrede konserveringsmetoder. Søknaden av modifisert atmosfærisk emballasje (MAP) og antioksidanter i kombinasjon er vist å være lovende når det gjelder å forhindre mikrobiell ødeleggelse og forsinke lipidoksidasjon, dermed forlenge holdbarheten til laks. Målet med denne oppgaven var å studere de kombinerte effektene av vakuum eller MAP emballasje med påføring av curcumin antioksidant for å forlenge holdbarhet på atlantisk laks. Curcumin antioksidantløsninger ble ekstrahert og evaluert for antioksidantaktivitet ved bruk av DPPH og ABTS analyser. Atlantisk laks ble brukt til å gjennomføre to lagringsforsøk, hver varer i 15 dager. I det første lagringsforsøket, vakuum, og vakuum i kombinasjon med curcuminløsninger mens i det andre eksperimentet, MAP (CO2:N2 60:40) og MAP i kombinasjon med curcuminløsning ble lagret ved 0°C inntil videre prøvetaking ble utført på dag 3, 8, 13 og 15. Drypptapet, fargen og mikrobiell vekst var parameterne som ble brukt å analysere kvalitetsendringene. Det totale lipidinnholdet ble bestemt, og primær- og sekundære oksidasjonsprodukter ble målt ved bruk av PV og TBARS. Drypptapet økte under lagring, og vakuumbehandlede prøver viste høyere drypp tap enn MAP-behandlede prøver. Både vakuum- og MAP-behandling og bruk av curcumin klarte ikke å forhindre mikrobiell ødeleggelse. Den mikrobielle veksten nådde det anbefalte forbruk etter 8 og 13 dagers lagring. Som curcumin løsninger hadde betydelig antioksidantaktivitet, ble PV i MAP med curcuminbehandlede prøver funnet å være lavere enn vakuumbehandlede prøver med lagringsdagene. TBARS-verdiene økte i alle prøvene med ... |
author2 |
Rustad, Turid |
format |
Master Thesis |
author |
Zahid, Sadoon Ali |
spellingShingle |
Zahid, Sadoon Ali Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
author_facet |
Zahid, Sadoon Ali |
author_sort |
Zahid, Sadoon Ali |
title |
Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
title_short |
Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
title_full |
Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
title_fullStr |
Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
title_full_unstemmed |
Shelf life of Atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
title_sort |
shelf life of atlantic salmon – effect of modified atmosphere packaging and curcumin as a natural antioxidant |
publisher |
NTNU |
publishDate |
2022 |
url |
https://hdl.handle.net/11250/3005917 |
genre |
Atlantic salmon |
genre_facet |
Atlantic salmon |
op_relation |
no.ntnu:inspera:110630667:64912745 https://hdl.handle.net/11250/3005917 |
_version_ |
1766363415254663168 |