Kvinners motstandsarbeid - En analyse av kvinners krigsinnsats fremstilt i avisbilder fra etterkrigstiden - Eilertsen, Eila Lund (NTNU, 2022)
Denne oppgaven tar for seg kvinners innsats i motstandskampen mot den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig. Formålet med oppgaven er å analysere hvordan norske kvinners innsats i motstandsarbeidet under krigen ble fremstilt gjennom avisbilder i de første par månedene av etterkrigstiden. Krigsårene utgjør den mest diskuterte og skildra perioden i norsk historie, men av de historiene som er blitt fortalt handler hovedparten om menn og menns innsats, mens et fåtall beskriver kvinner og deres rolle i motstandsarbeidet. Gjennom oppgaven vil jeg belyse hvilke fortellinger som eksisterte da friheten nettopp var vunnet. Mengden aviser som ble publisert i etterkrigstiden var stor, og avisbilder kan gjennom sin formidling av dagligliv, politikk og kultur gi informasjon om samtiden de illustrerer og de holdninger som eksisterte i samfunnet. I oppgaven presenteres en analyse av et utvalg av 12 bilder etter en gjennomgang av i overkant av 200 aviser publisert i Oslo, Trøndelag og Nord-Norge i perioden mellom 08. mai og 30. juni 1945. Overordnet kan man si at det finnes relativt få bilder som viser kvinner i motstandsarbeidet. Av de bildene som ble funnet viser størstedelen kvinner i situasjoner som er forenelig med de regjerende kjønnsrollene før og under krigen, med fokus på husmor-rollen og typiske kvinneyrker. Selv om man har kunnskap om at kvinner var aktive i de fleste roller i motstandsarbeidet, kan det virke som om dette ble underkommunisert i avisbildene som er tilgjengelig fra perioden. This thesis deals with women's efforts in the resistance work against the German occupation during World War II. The purpose of the thesis is to analyze how Norwegian women's efforts in the resistance work during the war were presented through images in newspapers during the first few months of the post-war period. The war years constitute the most discussed and depicted period in Norwegian history, but the majority of stories that have been told are about men and men's efforts, while few describe women and their role in the ...