Summary: | Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien. Bakterien kan etablere seg i produksjonsmiljøet, kontaminere produkter ved prosessering og utgjøre en potensiell risiko for forbrukere, spesielt de som tilhører risikogrupper. I prosjektet «Kartlegging av Listeria monocytogenes i sjøfasen ved produksjon av atlantisk laks (TraceListeria)» (FHF 901591) har vi gjennom en systematisk fareanalyse, dialog med involverte aktører og befaring ved ulike anlegg i verdikjeden for produksjon av atlantisk laks, kartlagt forekomst av L. monocytogenes og andre Listeria-arter i hele verdikjeden. Denne rapporten presenterer resultater fra verdikjede fôr og fra sjøfasen. Det ble tatt 339 miljø- og fôrprøver fra produksjons- og distribusjonskjeden til tre norske fôrprodusenter. Det ble påvist L. monocyotgenes i 8 % av prøvene, og resultatene indikerer en høyere forekomst av L. monocytogenes i miljøprøver enn i fôrprøver. Fra sjøfasen ble det tatt 875 prøver av levende og død fisk i merder hos tre oppdrettsanlegg i Midt-Norge, samt 147 prøver i forbindelse med brønnbåttransport av levende, slakteklar fisk fra anleggene (totalt 1022 prøver fra sjøfasen). Forekomsten av L. monocytogenes i levende og død fisk i sjøfasen var svært lav (1 %), og bakterien ble påvist i kun ett av tre oppdrettsanlegg. Det ble ikke påvist L. monocytogenes i miljø- og vannprøver fra brønnbåt der kun sporadisk påvisning av andre Listeria-arter ble observert. Prøvetaking fra fôr- og sjøfase viser at L. monocytogenes og andre Listeria-arter kan påvises i fôr og produksjons- og lagringsmiljøet til fôr (inkludert fôrflåter), i sjøfasen på overflaten av død og levende fisk i merdene samt i brønnbåter. Forekomsten er relativt lav og oppfølging med genetiske analyser av de bevarte bakterieisolatene vil potensielt gi kunnskap om smitteveier for Listeria i verdikjeden til atlantisk laks. publishedVersion
|