Æ trives i hyret

Sammendrag Arbeidet med dimensjoneringen av tilbudsstrukturen i videregående skole, altså hvilke skoler som skal tilby hvilke programområder, er trolig utfordrende i de fleste fylkeskommunene. I Nordland har dette vært en prosess som har skapt engasjement ved de fleste skoler årlig. Min problemformu...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Martinussen, Marita
Other Authors: Rapp, Anna, Halvorsen, Kjell Atle
Format: Master Thesis
Language:unknown
Published: NTNU 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2784280
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2784280
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2784280 2023-05-15T17:24:36+02:00 Æ trives i hyret Martinussen, Marita Rapp, Anna Halvorsen, Kjell Atle 2020 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2784280 unknown NTNU no.ntnu:inspera:61045286:22400077 https://hdl.handle.net/11250/2784280 Master thesis 2020 ftntnutrondheimi 2021-09-29T22:35:40Z Sammendrag Arbeidet med dimensjoneringen av tilbudsstrukturen i videregående skole, altså hvilke skoler som skal tilby hvilke programområder, er trolig utfordrende i de fleste fylkeskommunene. I Nordland har dette vært en prosess som har skapt engasjement ved de fleste skoler årlig. Min problemformulering er hvilke dilemmaer og utfordringer preger arbeidet med dimensjoneringen av tilbudsstrukturen i videregående skole i Nordland? For å besvare denne problemformuleringen har jeg fortrinnsvis tatt utgangspunkt i intervju som metode for å framskaffe relevant empiri. Empirien fra intervjuene, i samspill med egne erfaringer og teori, førte til funn som gjorde at jeg kunne systematisere en kompleks materie inn i seks hoveddilemmaer/utfordringer. Disse seks omhandler fylkeskommunes målsetting om økt gjennomføring i videregående skole, tilfredsstillelse av kompetansebehovet i arbeidslivet i en fylkeskommune med spredt bosettingsmønster, sentraliseringsproblematikk, stabilitet og forutsigbarhet for skolene, hvordan ivareta både faglige vurderinger og gode demokratiske prosesser, og til sist utfordringene omkring rektor som aktør i disse prosessene. Disse funnene har jeg drøftet opp mot tidligere forskning og teori. Teorien jeg har valgt å ta utgangspunkt i, er først og fremst Bolman & Deals Nytt perspektiv på organisasjon og ledelsen og Eirik Irgens` Skolen. Jeg har valgt disse fordi jeg mener de på en god måte kan benyttes som verktøy for å skape dypere forståelse for kompleksiteten i arbeidet med dimensjonering av tilbudsstruktur i videregående skole. Avslutningsvis har jeg forsøkt å illustrere mine funn i tre modeller, som jeg håper kan være med på å gi leseren een oversikt over en kompleks materie. Konklusjonen er at dette virkelig er komplekse prosesser, og det krever nok mer enn en masteravhandling for å gi svar på problematikken. Likevel tenker jeg avhandlingen kan være med på å skape en sterkere forståelse for alle partene i dette bildet, slik at en ikke ensidig bare ser egne utfordringer. Master Thesis Nordland Nordland Nordland NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language unknown
description Sammendrag Arbeidet med dimensjoneringen av tilbudsstrukturen i videregående skole, altså hvilke skoler som skal tilby hvilke programområder, er trolig utfordrende i de fleste fylkeskommunene. I Nordland har dette vært en prosess som har skapt engasjement ved de fleste skoler årlig. Min problemformulering er hvilke dilemmaer og utfordringer preger arbeidet med dimensjoneringen av tilbudsstrukturen i videregående skole i Nordland? For å besvare denne problemformuleringen har jeg fortrinnsvis tatt utgangspunkt i intervju som metode for å framskaffe relevant empiri. Empirien fra intervjuene, i samspill med egne erfaringer og teori, førte til funn som gjorde at jeg kunne systematisere en kompleks materie inn i seks hoveddilemmaer/utfordringer. Disse seks omhandler fylkeskommunes målsetting om økt gjennomføring i videregående skole, tilfredsstillelse av kompetansebehovet i arbeidslivet i en fylkeskommune med spredt bosettingsmønster, sentraliseringsproblematikk, stabilitet og forutsigbarhet for skolene, hvordan ivareta både faglige vurderinger og gode demokratiske prosesser, og til sist utfordringene omkring rektor som aktør i disse prosessene. Disse funnene har jeg drøftet opp mot tidligere forskning og teori. Teorien jeg har valgt å ta utgangspunkt i, er først og fremst Bolman & Deals Nytt perspektiv på organisasjon og ledelsen og Eirik Irgens` Skolen. Jeg har valgt disse fordi jeg mener de på en god måte kan benyttes som verktøy for å skape dypere forståelse for kompleksiteten i arbeidet med dimensjonering av tilbudsstruktur i videregående skole. Avslutningsvis har jeg forsøkt å illustrere mine funn i tre modeller, som jeg håper kan være med på å gi leseren een oversikt over en kompleks materie. Konklusjonen er at dette virkelig er komplekse prosesser, og det krever nok mer enn en masteravhandling for å gi svar på problematikken. Likevel tenker jeg avhandlingen kan være med på å skape en sterkere forståelse for alle partene i dette bildet, slik at en ikke ensidig bare ser egne utfordringer.
author2 Rapp, Anna
Halvorsen, Kjell Atle
format Master Thesis
author Martinussen, Marita
spellingShingle Martinussen, Marita
Æ trives i hyret
author_facet Martinussen, Marita
author_sort Martinussen, Marita
title Æ trives i hyret
title_short Æ trives i hyret
title_full Æ trives i hyret
title_fullStr Æ trives i hyret
title_full_unstemmed Æ trives i hyret
title_sort æ trives i hyret
publisher NTNU
publishDate 2020
url https://hdl.handle.net/11250/2784280
genre Nordland
Nordland
Nordland
genre_facet Nordland
Nordland
Nordland
op_relation no.ntnu:inspera:61045286:22400077
https://hdl.handle.net/11250/2784280
_version_ 1766115700822245376