Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima

Morfologiske endringer og betennelse i fordøyelsessystemet til Atlanterhavslaks (Salmo salar) i akvakultur har blitt knyttet til den globale tendensen til å øke andelen plantebaserte ingredienser i fiskefôr. Tidligere forskning har vist at tilsetningen av små mengder alger i fiskefôr kan bidra til å...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Cheung, Christian Baohua
Other Authors: Reitan, Kjell Inge, Olsen, Rolf Erik
Format: Master Thesis
Language:English
Published: NTNU 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2782508
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2782508
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2782508 2023-05-15T15:26:17+02:00 Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima Cheung, Christian Baohua Reitan, Kjell Inge Olsen, Rolf Erik 2021 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2782508 eng eng NTNU no.ntnu:inspera:79422864:51473566 https://hdl.handle.net/11250/2782508 Master thesis 2021 ftntnutrondheimi 2021-09-29T22:35:53Z Morfologiske endringer og betennelse i fordøyelsessystemet til Atlanterhavslaks (Salmo salar) i akvakultur har blitt knyttet til den globale tendensen til å øke andelen plantebaserte ingredienser i fiskefôr. Tidligere forskning har vist at tilsetningen av små mengder alger i fiskefôr kan bidra til å motvirke de negative effektene og positivt påvirke vekst og velferd til fisk i oppdrett. Denne masteroppgaven undersøkte effekten av å tilsette 5% og 10% av den lokale norske rødalgen Porphyra amplissima i fôret gitt til atlanterhavslaks (Salmo salar). Ved en tilsetningsandel på 5%, ble det observert signifikant økning i våtvekt og kondisjonsfaktor. Det er indikasjoner på signifikant økning i kroppslengde ved bruk av de eksperimentelle diettene, men utilstrekkelig statistisk kraft begrenset muligheten til å fastslå om det stammer fra dietten med 5% eller 10% tilsetningsgrad. Det var ingen statistisk signifikante forskjeller i spesifikk vekstrate (SGR) eller histologiske karakteristikker av fordøyelsessystemet, for grupper som ble gitt forskjellige dietter. Den signifikante positive effekten på vekst ved en 5% tilsetningsgrad, og fraværet av negative effekter på vekst og tarmhelse ved en tilsetningsgrad opp til 10% viser til et spennende potensial for å bruke P. amplissima som fôringrediens til atlanterhavslaks (S. salar). Morphological changes and inflammations in the digestive system of Atlantic salmon (Salmo salar) in aquaculture has been linked to the global trend of increasing use of plant-based ingredients in fish feed. Previous research has shown that adding small amounts of algae to feed may counteract these negative effects and even positively impact growth and welfare of fish kept in aquaculture. This study investigated the effect of including 5% and 10% of the local Norwegian algae Porphyra amplissima to feed given to Atlantic salmon fry (Salmo salar). At an inclusion level of 5%, significant increase in wet weight and condition factor was observed. There were some indications of significant increase in fork length when use of the experimental diets, but insufficient statistical power limited to determine whether it originates from the diet with 5% or 10% inclusion levels. There was no statistically significant differences in specific growth rates (SGR) or histological characteristics of the digestive system, between groups given different diets. The significant positive effects on growth at 5% inclusion level and absence of any negative effects on growth or gut health at inclusion levels up to 10% indicate the exciting potential of using P. amplissima as a feed ingredient for Atlantic salmon (S. salar). Master Thesis Atlanterhavslaks Atlantic salmon Salmo salar NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language English
description Morfologiske endringer og betennelse i fordøyelsessystemet til Atlanterhavslaks (Salmo salar) i akvakultur har blitt knyttet til den globale tendensen til å øke andelen plantebaserte ingredienser i fiskefôr. Tidligere forskning har vist at tilsetningen av små mengder alger i fiskefôr kan bidra til å motvirke de negative effektene og positivt påvirke vekst og velferd til fisk i oppdrett. Denne masteroppgaven undersøkte effekten av å tilsette 5% og 10% av den lokale norske rødalgen Porphyra amplissima i fôret gitt til atlanterhavslaks (Salmo salar). Ved en tilsetningsandel på 5%, ble det observert signifikant økning i våtvekt og kondisjonsfaktor. Det er indikasjoner på signifikant økning i kroppslengde ved bruk av de eksperimentelle diettene, men utilstrekkelig statistisk kraft begrenset muligheten til å fastslå om det stammer fra dietten med 5% eller 10% tilsetningsgrad. Det var ingen statistisk signifikante forskjeller i spesifikk vekstrate (SGR) eller histologiske karakteristikker av fordøyelsessystemet, for grupper som ble gitt forskjellige dietter. Den signifikante positive effekten på vekst ved en 5% tilsetningsgrad, og fraværet av negative effekter på vekst og tarmhelse ved en tilsetningsgrad opp til 10% viser til et spennende potensial for å bruke P. amplissima som fôringrediens til atlanterhavslaks (S. salar). Morphological changes and inflammations in the digestive system of Atlantic salmon (Salmo salar) in aquaculture has been linked to the global trend of increasing use of plant-based ingredients in fish feed. Previous research has shown that adding small amounts of algae to feed may counteract these negative effects and even positively impact growth and welfare of fish kept in aquaculture. This study investigated the effect of including 5% and 10% of the local Norwegian algae Porphyra amplissima to feed given to Atlantic salmon fry (Salmo salar). At an inclusion level of 5%, significant increase in wet weight and condition factor was observed. There were some indications of significant increase in fork length when use of the experimental diets, but insufficient statistical power limited to determine whether it originates from the diet with 5% or 10% inclusion levels. There was no statistically significant differences in specific growth rates (SGR) or histological characteristics of the digestive system, between groups given different diets. The significant positive effects on growth at 5% inclusion level and absence of any negative effects on growth or gut health at inclusion levels up to 10% indicate the exciting potential of using P. amplissima as a feed ingredient for Atlantic salmon (S. salar).
author2 Reitan, Kjell Inge
Olsen, Rolf Erik
format Master Thesis
author Cheung, Christian Baohua
spellingShingle Cheung, Christian Baohua
Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima
author_facet Cheung, Christian Baohua
author_sort Cheung, Christian Baohua
title Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima
title_short Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima
title_full Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima
title_fullStr Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima
title_full_unstemmed Effects on growth and gut health in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets containing the macroalgae Porphyra amplissima
title_sort effects on growth and gut health in atlantic salmon (salmo salar) fed diets containing the macroalgae porphyra amplissima
publisher NTNU
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/11250/2782508
genre Atlanterhavslaks
Atlantic salmon
Salmo salar
genre_facet Atlanterhavslaks
Atlantic salmon
Salmo salar
op_relation no.ntnu:inspera:79422864:51473566
https://hdl.handle.net/11250/2782508
_version_ 1766356793053675520