Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)

Tang og tare er en voksende næring i Norge som har gode muligheter for dyrking langs kysten, i tillegg til taretråling. Det er derfor stor interesse å finne nye bruksområder for tare. Det blir konsumert over dobbelt så mye salt som er anbefalt i Norge ifølge WHO, og det meste er i bearbeidet mat. I...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rimmereide, Astrid
Other Authors: Cropotova, Janna, Dauksas, Egidijus
Format: Bachelor Thesis
Language:unknown
Published: NTNU 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2661285
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2661285
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2661285 2023-05-15T16:19:12+02:00 Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta) Rimmereide, Astrid Cropotova, Janna Dauksas, Egidijus 2020 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2661285 unknown NTNU https://hdl.handle.net/11250/2661285 Bachelor thesis 2020 ftntnutrondheimi 2020-07-08T22:32:56Z Tang og tare er en voksende næring i Norge som har gode muligheter for dyrking langs kysten, i tillegg til taretråling. Det er derfor stor interesse å finne nye bruksområder for tare. Det blir konsumert over dobbelt så mye salt som er anbefalt i Norge ifølge WHO, og det meste er i bearbeidet mat. I dette forsøket er det sett på muligheten til å erstatte noe av natriumsaltet i laken under salting av torsk, med tørket Butare. Butaren brukt under forsøket ble kjøpt i tørket form av tareoppdretter i herøy kommune. Torsken brukt i kjemisk og fysisk analyse var fisket av RAMOEN, filetert og fryst ombord, mens torsken brukt i sensorisk analyse var fisket av hobbyfisker. Fiskestykker ble saltet i to forskjellige laker i syv dager, hvor kontroll var saltet med natriumklorid, mens den andre bestod av 50:50 med natriumklorid og Tørket butare mineraler. Resultatene viste av de kjemiske egenskapene hadde ingen stor forskjell, men unntak av at vekten var høyere i kontroll laken. I fargeanalysen hadde fisken fra tarelake mer grønt og gult, mens fisken fra kontroll hadde mer blått. I den sensoriske analysen var det liten forskjell i smak i fisken saltet med tare, men det ble bemerket at mesteparten av panelet foretrakk fisk saltet med tare. Bachelor Thesis Gadus morhua NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology) Butaren ENVELOPE(19.017,19.017,69.817,69.817) Herøy ENVELOPE(12.278,12.278,65.973,65.973) Ramoen ENVELOPE(9.784,9.784,62.972,62.972) Saltet ENVELOPE(8.876,8.876,62.830,62.830) Torsken ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337)
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language unknown
description Tang og tare er en voksende næring i Norge som har gode muligheter for dyrking langs kysten, i tillegg til taretråling. Det er derfor stor interesse å finne nye bruksområder for tare. Det blir konsumert over dobbelt så mye salt som er anbefalt i Norge ifølge WHO, og det meste er i bearbeidet mat. I dette forsøket er det sett på muligheten til å erstatte noe av natriumsaltet i laken under salting av torsk, med tørket Butare. Butaren brukt under forsøket ble kjøpt i tørket form av tareoppdretter i herøy kommune. Torsken brukt i kjemisk og fysisk analyse var fisket av RAMOEN, filetert og fryst ombord, mens torsken brukt i sensorisk analyse var fisket av hobbyfisker. Fiskestykker ble saltet i to forskjellige laker i syv dager, hvor kontroll var saltet med natriumklorid, mens den andre bestod av 50:50 med natriumklorid og Tørket butare mineraler. Resultatene viste av de kjemiske egenskapene hadde ingen stor forskjell, men unntak av at vekten var høyere i kontroll laken. I fargeanalysen hadde fisken fra tarelake mer grønt og gult, mens fisken fra kontroll hadde mer blått. I den sensoriske analysen var det liten forskjell i smak i fisken saltet med tare, men det ble bemerket at mesteparten av panelet foretrakk fisk saltet med tare.
author2 Cropotova, Janna
Dauksas, Egidijus
format Bachelor Thesis
author Rimmereide, Astrid
spellingShingle Rimmereide, Astrid
Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)
author_facet Rimmereide, Astrid
author_sort Rimmereide, Astrid
title Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)
title_short Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)
title_full Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)
title_fullStr Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)
title_full_unstemmed Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)
title_sort muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (gadus morhua) med tørket butare (alaria esculenta)
publisher NTNU
publishDate 2020
url https://hdl.handle.net/11250/2661285
long_lat ENVELOPE(19.017,19.017,69.817,69.817)
ENVELOPE(12.278,12.278,65.973,65.973)
ENVELOPE(9.784,9.784,62.972,62.972)
ENVELOPE(8.876,8.876,62.830,62.830)
ENVELOPE(17.098,17.098,69.337,69.337)
geographic Butaren
Herøy
Ramoen
Saltet
Torsken
geographic_facet Butaren
Herøy
Ramoen
Saltet
Torsken
genre Gadus morhua
genre_facet Gadus morhua
op_relation https://hdl.handle.net/11250/2661285
_version_ 1766005552118235136