Muligheten for å erstatte noe av natriumsaltet i lakesalting av torsk (Gadus morhua) med tørket Butare (Alaria esculenta)

Tang og tare er en voksende næring i Norge som har gode muligheter for dyrking langs kysten, i tillegg til taretråling. Det er derfor stor interesse å finne nye bruksområder for tare. Det blir konsumert over dobbelt så mye salt som er anbefalt i Norge ifølge WHO, og det meste er i bearbeidet mat. I...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rimmereide, Astrid
Other Authors: Cropotova, Janna, Dauksas, Egidijus
Format: Bachelor Thesis
Language:unknown
Published: NTNU 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2661285
Description
Summary:Tang og tare er en voksende næring i Norge som har gode muligheter for dyrking langs kysten, i tillegg til taretråling. Det er derfor stor interesse å finne nye bruksområder for tare. Det blir konsumert over dobbelt så mye salt som er anbefalt i Norge ifølge WHO, og det meste er i bearbeidet mat. I dette forsøket er det sett på muligheten til å erstatte noe av natriumsaltet i laken under salting av torsk, med tørket Butare. Butaren brukt under forsøket ble kjøpt i tørket form av tareoppdretter i herøy kommune. Torsken brukt i kjemisk og fysisk analyse var fisket av RAMOEN, filetert og fryst ombord, mens torsken brukt i sensorisk analyse var fisket av hobbyfisker. Fiskestykker ble saltet i to forskjellige laker i syv dager, hvor kontroll var saltet med natriumklorid, mens den andre bestod av 50:50 med natriumklorid og Tørket butare mineraler. Resultatene viste av de kjemiske egenskapene hadde ingen stor forskjell, men unntak av at vekten var høyere i kontroll laken. I fargeanalysen hadde fisken fra tarelake mer grønt og gult, mens fisken fra kontroll hadde mer blått. I den sensoriske analysen var det liten forskjell i smak i fisken saltet med tare, men det ble bemerket at mesteparten av panelet foretrakk fisk saltet med tare.