Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel

Lakseyngel klekkes bakteriefritt, men man antar at tarmen koloniseres raskt av bakterier i omgivelsene når munnen åpnes. Både vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet er vist å påvirke tarmmikrobiotaen til fisk, men man kjenner ikke den relative betydningen for den enkelte av disse faktorene. Formål...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mathisen, Amalie Johanne Horn
Other Authors: Bakke, Ingrid
Format: Master Thesis
Language:English
Published: NTNU 2019
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2630126
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2630126
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2630126 2023-05-15T15:31:21+02:00 Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel Mathisen, Amalie Johanne Horn Bakke, Ingrid 2019 http://hdl.handle.net/11250/2630126 eng eng NTNU http://hdl.handle.net/11250/2630126 Master thesis 2019 ftntnutrondheimi 2019-11-27T14:09:24Z Lakseyngel klekkes bakteriefritt, men man antar at tarmen koloniseres raskt av bakterier i omgivelsene når munnen åpnes. Både vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet er vist å påvirke tarmmikrobiotaen til fisk, men man kjenner ikke den relative betydningen for den enkelte av disse faktorene. Formålet med denne masteroppgaven var å undersøke betydningen av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på sammensetningen av tarmmikrobiotaen hos plommesekkyngel av laks. Et eksperiment ble utført med to stammer av laks (en villstamme og en akvakulturstamme). Lakseyngelen ble klekt i et bakteriefritt miljø og senere eksponert for to ulike mikrobielle vannkvaliteter, nemlig r- og K-selektert vann. Illuminasekvensering av V3- V4 regionen av 16S-rRNA genet ble anvendt for å karakterisere og sammenligne mikrobiotaen assosiert med vann og laksetarm. Proteobacteria, Actinobacteria, Firmicutes og Bacteroidetes var de vanligste fylaene i laksetarmene for alle fiskegruppene. Tarmmikrobiotan til laks var signifikant forskjellig fra vann mikrobiotan. Ingen forskjell ble observert i tarmmikrobiota for vill- og oppdrettslaks. Derimot var det en signifikant forskjell i sammensetningen av tarmmikrobiotaen for fisk som hadde fått K-selektert vann og fisk i r-selektert vann. Denne studien indikerer at vannmikrobiotaen er en mer signifikant faktor enn vertsgenetikk for sammensetningen av tarmmikrobiotaen hos plommesekkyngel av laks. The salmon fry hatches germ-free, but the gut is rapidly colonized by bacteria in the surrounding environment as soon as the mouth opens. Both host-genetics and microbial water quality have previously been found to affect the microbiota of the fish gut. However, the relative importance of each of these factors is poorly understood. The purpose of this study was to investigate the influence of host-genetics and microbial water quality on the colonization of Atlantic salmon yolk-sac fry. An experiment was conducted with two strains of Atlantic salmon (a wild strain and an aquaculture strain). The salmon fry was hatched in a germ-free environment and later exposed to two distinct microbial water qualities, namely r- and K-selected water. Illumina sequencing of the V3-V4 region of the 16S rRNA gene was applied to characterize and compare the microbiota associated with the water and salmon gut. The most abundant phyla in the fish gut for all rearing groups were Proteobacteria, Actinobacteria, Firmicutes, and Bacteroidetes. The salmon gut microbiota was found to be significantly different from the water microbiota. No differences were observed between the wild and aquaculture strain of Atlantic salmon. However, a significant difference was found in the composition of the gut microbiota for fish reared in K-selected water and the fish reared in r-selected water. This study indicates that the water microbiota is a more significant factor than host genetics for the composition of the gut microbiota of Atlantic salmon yolk-sac fry. Master Thesis Atlantic salmon NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language English
description Lakseyngel klekkes bakteriefritt, men man antar at tarmen koloniseres raskt av bakterier i omgivelsene når munnen åpnes. Både vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet er vist å påvirke tarmmikrobiotaen til fisk, men man kjenner ikke den relative betydningen for den enkelte av disse faktorene. Formålet med denne masteroppgaven var å undersøke betydningen av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på sammensetningen av tarmmikrobiotaen hos plommesekkyngel av laks. Et eksperiment ble utført med to stammer av laks (en villstamme og en akvakulturstamme). Lakseyngelen ble klekt i et bakteriefritt miljø og senere eksponert for to ulike mikrobielle vannkvaliteter, nemlig r- og K-selektert vann. Illuminasekvensering av V3- V4 regionen av 16S-rRNA genet ble anvendt for å karakterisere og sammenligne mikrobiotaen assosiert med vann og laksetarm. Proteobacteria, Actinobacteria, Firmicutes og Bacteroidetes var de vanligste fylaene i laksetarmene for alle fiskegruppene. Tarmmikrobiotan til laks var signifikant forskjellig fra vann mikrobiotan. Ingen forskjell ble observert i tarmmikrobiota for vill- og oppdrettslaks. Derimot var det en signifikant forskjell i sammensetningen av tarmmikrobiotaen for fisk som hadde fått K-selektert vann og fisk i r-selektert vann. Denne studien indikerer at vannmikrobiotaen er en mer signifikant faktor enn vertsgenetikk for sammensetningen av tarmmikrobiotaen hos plommesekkyngel av laks. The salmon fry hatches germ-free, but the gut is rapidly colonized by bacteria in the surrounding environment as soon as the mouth opens. Both host-genetics and microbial water quality have previously been found to affect the microbiota of the fish gut. However, the relative importance of each of these factors is poorly understood. The purpose of this study was to investigate the influence of host-genetics and microbial water quality on the colonization of Atlantic salmon yolk-sac fry. An experiment was conducted with two strains of Atlantic salmon (a wild strain and an aquaculture strain). The salmon fry was hatched in a germ-free environment and later exposed to two distinct microbial water qualities, namely r- and K-selected water. Illumina sequencing of the V3-V4 region of the 16S rRNA gene was applied to characterize and compare the microbiota associated with the water and salmon gut. The most abundant phyla in the fish gut for all rearing groups were Proteobacteria, Actinobacteria, Firmicutes, and Bacteroidetes. The salmon gut microbiota was found to be significantly different from the water microbiota. No differences were observed between the wild and aquaculture strain of Atlantic salmon. However, a significant difference was found in the composition of the gut microbiota for fish reared in K-selected water and the fish reared in r-selected water. This study indicates that the water microbiota is a more significant factor than host genetics for the composition of the gut microbiota of Atlantic salmon yolk-sac fry.
author2 Bakke, Ingrid
format Master Thesis
author Mathisen, Amalie Johanne Horn
spellingShingle Mathisen, Amalie Johanne Horn
Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
author_facet Mathisen, Amalie Johanne Horn
author_sort Mathisen, Amalie Johanne Horn
title Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
title_short Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
title_full Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
title_fullStr Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
title_full_unstemmed Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
title_sort effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
publisher NTNU
publishDate 2019
url http://hdl.handle.net/11250/2630126
genre Atlantic salmon
genre_facet Atlantic salmon
op_relation http://hdl.handle.net/11250/2630126
_version_ 1766361841959698432