Kulturkompetanse i sykepleie - Storslett, Ida Therese (NTNU, 2019)
Hensikt: Formålet med denne litteraturstudien er å undersøke hvordan sykepleieren kan tilrettelegge for god kommunikasjon med den samiske pasienten som har et samisk morsmål og som har en samisk kulturellbakgrunn. Problemstilling: Hvordan kan sykepleier tilrettelegge for god kommunikasjon med den samiske pasienten? Metode: Systematisk litteraturstiudie hvor 8 forskningsartikler mellom 2009-2019 har blitt analysert. Valgte forskningartikler er hentet fra Cinahl, SveMed+ og PubMed. Resultat: Funn viser at god tid og kunnskap om kommunikasjonsmåten er viktige momenter for å kunne tilrettelegge for god kommunikasjon med den samiske pasienten. I tillegg vil et stort mangfold innenfor den samiske kulturen gi individuelle behov, spesielt med tanke på hvilket språk pasienten ønsker å anvende i møte med helsevesenet. Konklusjon: Litteraturstudiet konkluderer at sykepleieren vil kunne tilrettelegge for god kommunikasjon med den samiske pasienten, ved å øke kunnskapen innen den samiske kulturen. Sykepleieren må være bevisst på at det viktigste i samhandling med den samiske pasienten er å møte de med respekt og forståelse.