Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking

På grunn av den økende etterspørselen av fisk som en kilde til protein, øker kommersiell akvakultur raskt. Oppdrettsfisk er imidlertid utsatt for stressende situasjoner, og bakterielle infeksjoner representerer et betydelig problem. Ettersom antimikrobielle behandlinger ikke anses som et bærekraftig...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ragnhild Lyseid
Other Authors: Marit Sletmoen
Format: Master Thesis
Language:English
Published: NTNU 2019
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2621714
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2621714
record_format openpolar
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language English
description På grunn av den økende etterspørselen av fisk som en kilde til protein, øker kommersiell akvakultur raskt. Oppdrettsfisk er imidlertid utsatt for stressende situasjoner, og bakterielle infeksjoner representerer et betydelig problem. Ettersom antimikrobielle behandlinger ikke anses som et bærekraftig behandlingsalternativ, er det viktig å utvikle nye forebyggende metoder. Slimlaget som dekker fiskehud representerer den første forsvarslinjen mot patogene organismer, og kunnskap om dens barriereegenskaper anses å ha stor betydning i forsøket på å utvikle slike forebyggende metoder. Denne oppgaven undersøker barriere-egenskapene til bakteriefri og konvensjonell laks gjennom multiple particle tracking av partikler og bakterier i ex vivo og in vitro slimmodeller. Multiple particle tracking av partikler ble brukt til å undersøke viskoelastiske egenskaper til bakteriefri og konvensjonell fisk. Betydningen av overflatekjemi på partikkeldiffusjon ble undersøkt ved bruk av negativt ladede karboksylerte nanopartikler og PEGylerte nanopartikler av samme størrelse (1 μm). Partikkeltransport ble observert å være avhengig av overflateladning, med PEGylerte partikler som viste mindre begrenset mobilitet på både bakteriefri og konvensjonell fisk. Videre viste de PEGylerte partiklene tegn til å immobiliseres i mucuslaget: Bakterier antas derfor å blir fanget av både fysiske hinder og adhesive interaksjoner. Bakteriefri og konvensjonell fisk ble inkubert i 24 og 72 timer for å undersøke bakterielle bevegelser og bestemme hvordan inkubasjonstiden påvirket barrikade-egenskapene til slimlaget. Bakterienes mobilitet var svært begrenset på både bakteriefri og konvensjonell fisk etter 24 timer inkubasjon, sammenlignet med deres bevegelser i bakteriemedium. Dette reflekterer de immobiliserende effektene til slimlaget. Bakteriene hadde økt mobilitet på bakteriefri og konvensjonell fisk etter 72 timer med inkubasjon. Dette indikerer at viskositeten til slimlaget ble redusert. Z-stack analyser viste videre en økt distanse mellom bakterier og fiskehud, noe som indikerer økt volum av slimlag. Bakterier på bakteriefri fisk var mer mobile etter begge inkubasjonstider, sammenlignet med de konvensjonelle. Noe som indikerer at bakteriefloraen i slimlaget kan påvirke slimets barrikade egenskaper. Bakterier og partikler ble også tracket in vitro i slimsekresjoner fra bakteriefri og konvensjonell fisk, for å sammenligne egenskapene med de som ble observert i ex vivo trackingen. Slimsekresjonen ble generelt funnet å være av en mindre viskøs karakter enn slimet på fiskehuden. In vitro trackingen på bakteriefri fisk lignet mer på ex vivo trackingen gjort på bakteriefri fiskehud, sammenlignet med de konvensjonelle. Det samme mønsteret ble og observert ved tracking av bakterier i sekreter slim. Disse observasjonene bekreftet videre den reduserte viskositeten i slimlaget til bakteriefri fisk, og indikerer at den har reduserte barrierefunksjoner. Due to the increasing demand of fish as a source of protein worldwide, commercial aquaculture is rapidly expanding. Farmed fish are however exposed to stressful situations, and bacterial infections represent a significant problem. As antimicrobial treatments are not considered a sustainable alternative of treatment, it is imperative to develop new preventative practices. The mucus layer that cover fish integument represents the first line of defence against pathogen invasion, and knowledge of its barrier properties is considered to be of great importance in the attempt to develop such preventative practices. This thesis investigates the barricading properties of germ free and conventional raised Atlantic salmon fry through multiple particle tracking of particles and bacteria in ex vivo and in vitro mucus models. To examine mucus adhesive and viscoelastic properties at bacterial length scales the barrier properties of germ free and conventional raised fish skin mucus to particle transport were investigated. The significance of surface chemistry on particle diffusion was explored by using negatively charged carboxylated nanoparticles and PEGylated nanoparticles of the same size (1µm). Particle transport was found to be significantly dependent on surface charge, with PEGylated particles showing less restricted mobility on both germ free and conventional raised fish skin mucus. Further, the PEGylated particles did not exhibit mobility-patterns corresponding to that of Brownian motion, indicating that bacterial mobility was likely to be restricted by both charge interactions and physical obstruction by the mucus mesh. Germ free and conventional raised fish were incubated for 24 hours and 72 hours to examine bacterial movements and determine how prolonged incubation time affected mucosal barrier properties. Bacterial mobility was found to be severely restricted in both germ free and conventional raised fish after 24 hours of incubation compared to their mobility in tryptic soy broth, reflecting mucosal barricading properties to bacteria. Further, the bacteria were found to have increased mobility on germ free and conventional raised fish after 72 hours of incubation, indicating a reduction in mucus viscosity. Z-stack analysis further showed an increased mean distance between the bacteria and the fish skin, suggesting an increase in mucus volume. Bacteria on germ free fish was found to have less restricted mobility at both incubation time-points, compared to the conventional raised fish, indicating that mucus commensal bacteria influence mucus barrier properties. Bacteria and particles were also tracked in vitro in collected mucus secretions from conventional raised and germ free fish, to examine how it resembled mucus properties found through the ex vivo tracking. Particle tracking revealed that the collected mucus samples were generally of a less viscous character than in the ex vivo tracking`s. The in vitro tracking in collected mucus from germ free fish was found to be more similar with the ex vivo tracking on germ free fish skin mucus, compared to the conventional raised in vitro and ex vivo tracking’s. In vitro bacterial tracking’s revealed the same trend. Tracking`s conducted on collected mucus from germ free fish was found to have similar barricading properties as the ex vivo tracking`s on germ free fish incubated for 72 hours indicated. These observations further confirmed the reduced viscosity of germ fry mucus, and are indicative of reduced barrier properties in the germ free fish.
author2 Marit Sletmoen
format Master Thesis
author Ragnhild Lyseid
spellingShingle Ragnhild Lyseid
Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
author_facet Ragnhild Lyseid
author_sort Ragnhild Lyseid
title Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
title_short Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
title_full Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
title_fullStr Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
title_full_unstemmed Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
title_sort characterizing skin mucus barrier properties of atlantic salmon by the use of multiple particle tracking
publisher NTNU
publishDate 2019
url http://hdl.handle.net/11250/2621714
genre Atlantic salmon
genre_facet Atlantic salmon
op_relation http://hdl.handle.net/11250/2621714
_version_ 1766363598523727872
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2621714 2023-05-15T15:33:08+02:00 Characterizing skin mucus barrier properties of Atlantic salmon by the use of multiple particle tracking Ragnhild Lyseid Marit Sletmoen 2019 http://hdl.handle.net/11250/2621714 eng eng NTNU http://hdl.handle.net/11250/2621714 Master thesis 2019 ftntnutrondheimi 2019-11-01T12:23:55Z På grunn av den økende etterspørselen av fisk som en kilde til protein, øker kommersiell akvakultur raskt. Oppdrettsfisk er imidlertid utsatt for stressende situasjoner, og bakterielle infeksjoner representerer et betydelig problem. Ettersom antimikrobielle behandlinger ikke anses som et bærekraftig behandlingsalternativ, er det viktig å utvikle nye forebyggende metoder. Slimlaget som dekker fiskehud representerer den første forsvarslinjen mot patogene organismer, og kunnskap om dens barriereegenskaper anses å ha stor betydning i forsøket på å utvikle slike forebyggende metoder. Denne oppgaven undersøker barriere-egenskapene til bakteriefri og konvensjonell laks gjennom multiple particle tracking av partikler og bakterier i ex vivo og in vitro slimmodeller. Multiple particle tracking av partikler ble brukt til å undersøke viskoelastiske egenskaper til bakteriefri og konvensjonell fisk. Betydningen av overflatekjemi på partikkeldiffusjon ble undersøkt ved bruk av negativt ladede karboksylerte nanopartikler og PEGylerte nanopartikler av samme størrelse (1 μm). Partikkeltransport ble observert å være avhengig av overflateladning, med PEGylerte partikler som viste mindre begrenset mobilitet på både bakteriefri og konvensjonell fisk. Videre viste de PEGylerte partiklene tegn til å immobiliseres i mucuslaget: Bakterier antas derfor å blir fanget av både fysiske hinder og adhesive interaksjoner. Bakteriefri og konvensjonell fisk ble inkubert i 24 og 72 timer for å undersøke bakterielle bevegelser og bestemme hvordan inkubasjonstiden påvirket barrikade-egenskapene til slimlaget. Bakterienes mobilitet var svært begrenset på både bakteriefri og konvensjonell fisk etter 24 timer inkubasjon, sammenlignet med deres bevegelser i bakteriemedium. Dette reflekterer de immobiliserende effektene til slimlaget. Bakteriene hadde økt mobilitet på bakteriefri og konvensjonell fisk etter 72 timer med inkubasjon. Dette indikerer at viskositeten til slimlaget ble redusert. Z-stack analyser viste videre en økt distanse mellom bakterier og fiskehud, noe som indikerer økt volum av slimlag. Bakterier på bakteriefri fisk var mer mobile etter begge inkubasjonstider, sammenlignet med de konvensjonelle. Noe som indikerer at bakteriefloraen i slimlaget kan påvirke slimets barrikade egenskaper. Bakterier og partikler ble også tracket in vitro i slimsekresjoner fra bakteriefri og konvensjonell fisk, for å sammenligne egenskapene med de som ble observert i ex vivo trackingen. Slimsekresjonen ble generelt funnet å være av en mindre viskøs karakter enn slimet på fiskehuden. In vitro trackingen på bakteriefri fisk lignet mer på ex vivo trackingen gjort på bakteriefri fiskehud, sammenlignet med de konvensjonelle. Det samme mønsteret ble og observert ved tracking av bakterier i sekreter slim. Disse observasjonene bekreftet videre den reduserte viskositeten i slimlaget til bakteriefri fisk, og indikerer at den har reduserte barrierefunksjoner. Due to the increasing demand of fish as a source of protein worldwide, commercial aquaculture is rapidly expanding. Farmed fish are however exposed to stressful situations, and bacterial infections represent a significant problem. As antimicrobial treatments are not considered a sustainable alternative of treatment, it is imperative to develop new preventative practices. The mucus layer that cover fish integument represents the first line of defence against pathogen invasion, and knowledge of its barrier properties is considered to be of great importance in the attempt to develop such preventative practices. This thesis investigates the barricading properties of germ free and conventional raised Atlantic salmon fry through multiple particle tracking of particles and bacteria in ex vivo and in vitro mucus models. To examine mucus adhesive and viscoelastic properties at bacterial length scales the barrier properties of germ free and conventional raised fish skin mucus to particle transport were investigated. The significance of surface chemistry on particle diffusion was explored by using negatively charged carboxylated nanoparticles and PEGylated nanoparticles of the same size (1µm). Particle transport was found to be significantly dependent on surface charge, with PEGylated particles showing less restricted mobility on both germ free and conventional raised fish skin mucus. Further, the PEGylated particles did not exhibit mobility-patterns corresponding to that of Brownian motion, indicating that bacterial mobility was likely to be restricted by both charge interactions and physical obstruction by the mucus mesh. Germ free and conventional raised fish were incubated for 24 hours and 72 hours to examine bacterial movements and determine how prolonged incubation time affected mucosal barrier properties. Bacterial mobility was found to be severely restricted in both germ free and conventional raised fish after 24 hours of incubation compared to their mobility in tryptic soy broth, reflecting mucosal barricading properties to bacteria. Further, the bacteria were found to have increased mobility on germ free and conventional raised fish after 72 hours of incubation, indicating a reduction in mucus viscosity. Z-stack analysis further showed an increased mean distance between the bacteria and the fish skin, suggesting an increase in mucus volume. Bacteria on germ free fish was found to have less restricted mobility at both incubation time-points, compared to the conventional raised fish, indicating that mucus commensal bacteria influence mucus barrier properties. Bacteria and particles were also tracked in vitro in collected mucus secretions from conventional raised and germ free fish, to examine how it resembled mucus properties found through the ex vivo tracking. Particle tracking revealed that the collected mucus samples were generally of a less viscous character than in the ex vivo tracking`s. The in vitro tracking in collected mucus from germ free fish was found to be more similar with the ex vivo tracking on germ free fish skin mucus, compared to the conventional raised in vitro and ex vivo tracking’s. In vitro bacterial tracking’s revealed the same trend. Tracking`s conducted on collected mucus from germ free fish was found to have similar barricading properties as the ex vivo tracking`s on germ free fish incubated for 72 hours indicated. These observations further confirmed the reduced viscosity of germ fry mucus, and are indicative of reduced barrier properties in the germ free fish. Master Thesis Atlantic salmon NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)