Smart vapour barriers in compact timber-framed roofs - Parameter analysis and field measurements - Sletfjerding, Ellinor Bratt (NTNU, 2019)
Flere studier har konkludert med at et kompakt tretak med Smart Dampsperre (SDS) kan øke klimarobustheten. I tillegg minkes høyden på taktkonstruksjonen, bruken av materialer, byggetiden og kan dermed gi økonomisk gevinst. Denne studien undersøker hvilke parametere som kan øke robustheten til et kompakt tretak med SDS og vurdere om en slik konstruksjon fungerer for Nordiske klima. Målet er å vurderer risiko for muggvekst og potensialet konstruksjonen har for å tørke. WUFI 2D er brukt i en parameter analyse for å simulere ulike konstruksjoner og klima. Effekten av solstråling, innvendige vilkår, startbetingelser, type konstruksjon og materialbruk er studert. De ulike scenarione er sammenlignet med en standardisert konstruksjon. Resultatene fra parameteranalysen viser at startfukt, innvendig fuktnivå og utvendig klima er de drivende faktorene for å øke robustheten til taket. I tillegg er det identifisert at materialbruk er viktig å vurdere. Parameteranaysen viser at en SDS med lav dampdiffusjonsmotstand for høye verdier av Relativ Fuktighet (RF) gir et bedre resultat fordi den tillater mer fuktighet å tørke mot innelufta. De fleste av scenarioene har risiko for mug- gvekst i den øvre delen av konstruksjonen. Studien viser at utetemperaturen sammen med skydekkeindeksen og breddegraden har betydning for muggvekst. Det gunstigste scenarioet er lokalisert i Oslo, har lavt innvending fuktnivå, lavt startfukt i tremateriaene og en SDS som har lav dampdiffusjonsmotstand verdi som gir gode muligheter for uttørkning mot innelufta. I tillegg er to pilotprosjekter, konstruert av Klima2050 for to ulike klima, analysert for å forstå hvordan konstruksjonene fungerer i praksis. Prosjektene er lokalisert i Longyearbyen (bygget av Statsbygg) og i Lund Vest nær Oslo (bygget av Bakke Bygg). Begge prosjektene inneholder sensorer som måler trefuktigheten i bjelkene, RF og temperatur i isolasjonen. Konstruksjonen er brukt i en simulering med WUFI 2D med klimadata som er målt på stedet. Målet med simuleringen er å verifisere ...