Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)

Undervannsstøy er et tiltagende globalt problem som stadig flere får øynene (og ørene) opp for. Mange fiskearter er sensitiv for lyd, spesielt i de lavere frekvenser. Dette gjelder også laks. Norge er ledende på oppdrett av Atlantisk laks og det holdes et høyt fokus på velferd og innovasjon i bransj...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Skogstad, Line
Other Authors: Tuene, Stig Atle, Gansel, Lars
Format: Bachelor Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: NTNU 2019
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/2610757
id ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2610757
record_format openpolar
spelling ftntnutrondheimi:oai:ntnuopen.ntnu.no:11250/2610757 2023-05-15T18:09:56+02:00 Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar) Skogstad, Line Tuene, Stig Atle Gansel, Lars 2019 http://hdl.handle.net/11250/2610757 nob nob NTNU http://hdl.handle.net/11250/2610757 Bachelor thesis 2019 ftntnutrondheimi 2019-09-17T06:55:21Z Undervannsstøy er et tiltagende globalt problem som stadig flere får øynene (og ørene) opp for. Mange fiskearter er sensitiv for lyd, spesielt i de lavere frekvenser. Dette gjelder også laks. Norge er ledende på oppdrett av Atlantisk laks og det holdes et høyt fokus på velferd og innovasjon i bransjen. Likevel er problematikken i forhold til lyd/støy stort sett oversett. Hittil har lite blitt gjort for å kartlegge lydmiljøet i merdanlegg. Denne oppgaven har som formål å tilpasse utstyr og metodikk for å beskrive undervannslyder på et matfiskanlegg for laks. I tillegg ble det utført en otolittanalyse, da forskning viser at om lag halvparten av all fisk som blir kultivert i fangenskap har nedsatt hørsel grunnet deformasjoner i hørselsorganene. Resultatene viste at 60% av den undersøkte fisken i varierende grad var preget av deformerte otolitter, noe som tilsier at hørselen hos disse trolig er nedsatt med opp til 50%. Et antall lyder ble samlet inn og videre behandlet og analysert i MATLAB, elleve av disse lydene presenteres i oppgaven og er den første samlingen med lyder fra et matfiskanlegg for laks som publiseres. De høyeste registrerte lydene innenfor laksens hørselsområde kom fra driftsfartøyene og hadde en styrke på oppimot 150 dB. De laveste lydene ble registrert med kun bakgrunnsstøy fra aggregatet og la på 110-115 dB. I denne oppgaven er det blitt lagt grunnlag for videre undersøkelser av lydens innvirkning på laksens adferd og velferd. Bachelor Thesis Salmo salar NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
institution Open Polar
collection NTNU Open Archive (Norwegian University of Science and Technology)
op_collection_id ftntnutrondheimi
language Norwegian Bokmål
description Undervannsstøy er et tiltagende globalt problem som stadig flere får øynene (og ørene) opp for. Mange fiskearter er sensitiv for lyd, spesielt i de lavere frekvenser. Dette gjelder også laks. Norge er ledende på oppdrett av Atlantisk laks og det holdes et høyt fokus på velferd og innovasjon i bransjen. Likevel er problematikken i forhold til lyd/støy stort sett oversett. Hittil har lite blitt gjort for å kartlegge lydmiljøet i merdanlegg. Denne oppgaven har som formål å tilpasse utstyr og metodikk for å beskrive undervannslyder på et matfiskanlegg for laks. I tillegg ble det utført en otolittanalyse, da forskning viser at om lag halvparten av all fisk som blir kultivert i fangenskap har nedsatt hørsel grunnet deformasjoner i hørselsorganene. Resultatene viste at 60% av den undersøkte fisken i varierende grad var preget av deformerte otolitter, noe som tilsier at hørselen hos disse trolig er nedsatt med opp til 50%. Et antall lyder ble samlet inn og videre behandlet og analysert i MATLAB, elleve av disse lydene presenteres i oppgaven og er den første samlingen med lyder fra et matfiskanlegg for laks som publiseres. De høyeste registrerte lydene innenfor laksens hørselsområde kom fra driftsfartøyene og hadde en styrke på oppimot 150 dB. De laveste lydene ble registrert med kun bakgrunnsstøy fra aggregatet og la på 110-115 dB. I denne oppgaven er det blitt lagt grunnlag for videre undersøkelser av lydens innvirkning på laksens adferd og velferd.
author2 Tuene, Stig Atle
Gansel, Lars
format Bachelor Thesis
author Skogstad, Line
spellingShingle Skogstad, Line
Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)
author_facet Skogstad, Line
author_sort Skogstad, Line
title Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)
title_short Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)
title_full Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)
title_fullStr Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)
title_full_unstemmed Laks og Lyd: En kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for Atlantisk laks (Salmo salar)
title_sort laks og lyd: en kartlegging av lydmiljøet i merdanlegg for atlantisk laks (salmo salar)
publisher NTNU
publishDate 2019
url http://hdl.handle.net/11250/2610757
genre Salmo salar
genre_facet Salmo salar
op_relation http://hdl.handle.net/11250/2610757
_version_ 1766182633084026880