Energieffektivisering av eksisterende boliger i Longyearbyen - Sett i lys av lønnsomhet, energisituasjon og behov for klimatilpasning - Haugan, Martin Berg (NTNU, 2018)
Oppgaven har til hensikt å vurdere om man bør gjøre energieffektiviserende tiltak på eksisterende bygninger i Longyearbyen. Oppgaven har til formål å vise hvor mye energi som kan spares og lønnsomheten for ulike energitiltak på et eksisterende småhus i Longyearbyen. På bakgrunn av Longyearbyens spesielle samfunnsutvikling og byggeskikk skal også energieffektivisering ses i sammenheng med tilstand til dagens bygningsmasse og energisituasjon. Oppgaven har også til hensikt å belyse hvordan eksisterende bygningsmasse kan måtte tilpasses et klima som er ventet å bli varmere og våtere. Tematikken er relevant for et stort omfang av eksisterende bygninger på Svalbard. På bakgrunn av stor spredning i byggeår og standard samt variasjon av hustyper er oppgaven avgrenset til å vurdere energitiltak for en konkret hustype i Longyearbyen. Referansehuset i oppgaven er basert på et av de ikoniske «Spisshusene» i Lia. Lønnsomhetsvurderinger av energitiltak vurderes i privatøkonomisk sammenheng og tar ikke i betraktning samfunnsøkonomisk aspekt. I beregningene er ikke klimagassutslipp medtatt på grunn av manglende datagrunnlag. Det er i litteraturstudiet funnet at energieffektivisering av eksisterende bygninger i Norge kan ha stor betydning for å nå overordnede mål om reduserte utslipp. Lønnsomhetsberegninger viser at energitiltak i eksisterende bygninger kan ha lavere tilbakebetalingstid enn i nye hus. Samtidig eksisterer barrierer som hindrer tilsynelatende lønnsomme prosjekter i å bli gjennomført. Det funnet behov for å tilpasse seg energisituasjonen i Longyearbyen ettersom dagens løsning har begrenset kapasitet og framtidig energikilde for Svalbard ikke er avklart. Framtidig klima er forventet å bli varmere og våtere og kan føre til behov for klimatilpasning. Rapporter belyser ulike barrierer rundt klimatilpasning i Norge. Det er gjennomført innledende samtaler med ulike aktører tilknyttet Longyearbyen og i sammenheng med dette ble problemstilling formulert og datagrunnlag for referansehuset innhentet. Videre er det ...