A chaîne opératoire analysis of the early Mesolithic site Mohalsen-I, Vega - Sæther, Øyunn Wathne (NTNU, 2017)
Den tidlige mesolittiske boplassen Mohalsen-I på Vega, datert til ca. 10 700 - 10 500 cal. BP., er en av få kjente preboreale steder som er funnet langs Helgelandskysten i Nord-Norge. Boplassen har vært gjenstand for to utgravninger med ca 40 år mellomrom; en i 1974 og en i 2012-2013. Begge utgravingene ble utført på grunn av erosjon og sanddrift som følge av kraftig vind. Steinalderen har ofte vært gjenstand for typologiske og morfologiske studier hvor svært lite vekt er lagt på de teknologiske aspektene ved materialet, dette er også tilfelle for steder langs vestkysten av Norge, og spesielt i den nordlige regionen. Formålet med denne studien er å undersøke de teknologiske aspektene på en tidligmesolittisk boplass ved å anvende en chaîne opératoire tilnærming til materialet, og dermed forsøke å avsløre utnyttelsen av boplassen i form av aktiviteter, hvor ofte området ble besøkt og varigheten av besøket. I tillegg er det på et "makro"-analytisk nivå også interessant å undersøke hvordan boplassen kan forstås i forhold til sin samtid, mens det er på en "mikro"-analytisk nivå ville være interessant å se om det er mulig å forstå menneskene som besøkte og brukte området for mer enn 10 000 år siden gjennom det littiske materialet de la igjen. Et ytterligere mål er også å undersøke hvor stor forskjell det er på analysene utført på materiale fra to svært forskjellige utgravningsmetoder. Analysene viste at boplassen hadde blitt besøkt minst to ganger, men at bebsøket ikke hadde vært på eksakte samme sted. Den var likelvel muligens besøkt av samme familiegruppe. To aktivitetssoner kunne ses på begge områder av boplassen, men det er usikkerhet om aktivitetessonene på den østlige delen av området var et resultat av det samme besøket eller ikke. Analysene avslørte også at en omfattende mengde ulike aktiviteter var utført i sonene, noe som indikerer at stedet var et flerbruks-boligområde i motsetning til et for eksempel et område der kun slakting og partering av dyr hadde funnet sted. De to utgravingene hadde for det meste ...